(Netwerk)-Boeren is loeren

Ik ben een van de eerste fans van Boer zoekt Vrouw (nog voor die andere 3.699.999 Nederlanders fan werden…). Alhoewel  ik niet zo’n grote fan ben dat ik naar de website ga (ik zie hem voor het eerst omdat ik er naar link; en zie dat je het pompoensoep fragment nog kunt bekijken, en het wordt zelfs nog  geanalyseerd…)

Vorige week was er een programma op zoek naar het succes van het programma (ja, ja, zo krijgen we de week wel vol op TV). Daarin werd Bram van der Vlugt geinterviewd over het platteland. Hij noemde de zin: ‘Boeren is Loeren’, om aan te geven dat boeren in houdt dat je heel goed moet observeren, het weer, de grond, de beesten etc, alles in de gaten moet houden om op tijd te kunnen reageren.

Ik moest meteen aan de taak van een netwerk facilitator denken, (Netwerk -) Boeren is ook loeren. Ieder netwerk wat gericht is op samenleren heeft zijn eigen dynamiek en ontwikkeling en de facilitator moet zowel de deelnemers als de gesprekken in de gaten houden. Niet alleen de gezamenlijke gesprekken in een online forum of in een bijeenkomst, maar ook de onderlinge prive gesprekken. Vinden mensen elkaar in 1 op 1 contacten voor tips of zelfs gezamenlijke initiatieven? Dit is moeilijk zichtbaar, maar heel belangrijk in de eerste fase van het netwerk. Tegelijkertijd moet de netwerk facilitator zich intensief bezig houden met het vakgebied en in de gaten houden welke andere mensen er actief zijn, welke andere initiatieven er zijn om te kijken waar het netwerk van zou kunnen leren/profiteren.

Misschien is een netwerk faciliteren wel vergelijkbaar met boeren; het is in ieder geval allebei een 24-uurs taak en niet iets was je iedere eerste vrijdag van de maand kunt doen.

This entry was posted in Leren in netwerken and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*