Hoe kan bloggen je leerproces ondersteunen?

Martin Kloos en Eric Bun vroegen of ze mij mochten interviewen over communities of practice. Dat mocht, maar natuurlijk niet zonder tegen interview :). Beiden hebben onderzoek gedaan naar communities tijdens hun studie. Ik ken ze alleen online, van hun weblogs, en ik heb ooit geschreven over Martin’s onderzoek -overigens vertelde hij dat dit onderzoek online de hele wereld over is gegaan. Het was grappig om te zien dat we een heel andere manier van interviewen hadden. Zij hebben wel 20 minuten gefilmd en proberen een professionele filmersmanier te benaderen door daar straks 5 minuten uit te halen. Ik doe filmpjes met 1 duidelijke vraag die ik niet verder edit zonder poging professioneel te willen zijn. Bij Eric wilde ik wel een stukje editen (om mijn eigen ja en zijn eerste opmerking er af halen, maar dat bleek opeens een raar geluid op te leveren dus het ik het toch maar niet gedaan).

Ik vond het leuk om geinterviewd te worden, al had ik liever een tweegesprek gehad; ik zou hun eigen antwoord ook wel willen horen op de vragen. Overigens had ik het idee dat de vraag waar ik het meeste van weet –wat doet een facilitator van een community of practice? – het minst goed kon beantwoorden. Terwijl het antwoord op de vraag naar de toekomst van communities of practice – waar ik geen idee van heb – er veel vlotter uitkwam. Misschien zit je er te diep in om kort te antwoorden? Tenslotte hebben we net de laatste hand gelegd aan een artikel met 14 principes voor facilitatoren van communities of practice. Door het werk aan dat artikel kon ik communities of practice wel goed afzetten tegen leervormen als training/workshops.

Omdat beide heren ook bloggers zijn, leek het mij leuk meer te horen over hoe het hun leerproces ondersteunt. Zie hier onder Erik’s antwoord.  

Eric vertelt dat hij blogt op Knowledge Cafe, waar meerdere mensen bloggen en het idee is dat iedereen die wil bloggen over kennis management zich aan kan melden als blogger overigens. Hij leert vooral door de interactie, door feedback komt hij op andere inzichten. Je leert andere perspectieven zien, en kan je eigen mening aanscherpen. Het uitschrijven van een complex verhaal in een blogpost draagt ook bij aan je leerproces.

Martin blogt sinds begin 2006. Het hielp bij zijn behoefte aan reflectie en structuur tijdens zijn afstudeeropdracht. Veel mensen die met hetzelfde onderwerp bezig waren hebben meegedacht, en dat heeft veel opgeleverd. Ook levert het bloggen Martin veel parate, feitelijke kennis op. Een combinatie van het volgen van blogs via een RSS reader met social bookmarking creeert veel parate kennis. (Martin snapt nu dat hij voortaan bij amateur video interviews een zwart overhemd moet aantrekken…).

Een van de conclusies van Martin’s onderzoek was: “This research again highlights that people determine the use of the tools. Example is the fact that the blog did not have any boundary function, as a result of barriers created by the group. A blog can work as a boundary crossing tool, but probably only works when the blogger is a broker him/herself (and has people from various communities of practice reading the blog). It is not an ’embedded’ feature of the blog.”

Mooi dat dit weer wordt bevestigd door de interviews. Voor sommigen zal een blog werken om halve ideeen te toetsen aan anderen. Voor mijzelf werkt mijn weblog vooral als mijn eigen archief. Ik vind het belangrijk om te weten dat anderen mijn weblog lezen, maar voor interactie maak ik meer gebruik van discussie forums.

This entry was posted in De knowmad. Bookmark the permalink.

2 Responses to Hoe kan bloggen je leerproces ondersteunen?

 1. Eric Bun says:

  Hoi Joitske,

  Het was erg leuk om kennis te maken. Ook erg leuk om een kort tegen-interview direct hier terug te zien! Wij gaan binnenkort jouw filmpje tot iets leuks verwerken en houden jou uiteraard op de hoogte.

  in de tussentijd blijf ik aandacht je blog volgen!

  Tot snel,

 2. Martin Kloos says:

  Hoi Joitske,

  erg leuk je ontmoet te hebben. Volgens mij zijn de interviews aan beide kanten wel goed gegaan hoor. Eric en ik gaan er in ieder geval binnenkort iets moois van maken en zullen dat ook binnenkort online zetten. En ik zal rekening houden met mijn overhemd de volgende keer 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*