Door buienradar geen uitjes in de regen meer?

Gisteren heb ik Jan Pronk horen spreken over ICT als onderbelichte katalysator van ontwikkelingsprocessen. Het was ter ere van het afscheid van de directeur van IICD, het Internationale Instituut voor Communicatie en Ontwikkeling. Jan Pronk kwam terug op de taken die hij IICD heeft meegegeven bij de oprichting van het instituut in 1997. Een daarvan was het monitoren van de negatieve effecten van de introductie van ICT technologien.

Dit deed me eraan herinneren hoe belangrijk dit is, en dat de meeste weblogs over de nieuwe internettools (zgn. web2.0 tools) ook wel erg positief zijn. Het is belangrijk niet een tool te gaan gebruiken omdat het ‘sexy’ is. Tenslotte is dat het over een poos toch niet meer!

Vorige week las ik op een forum dat doorbuien.jpg de buienradar moeders (en vaders) het gek vonden als een schooluitje doorging terwijl er regen voorspeld was. De ouders bestookten de juf met vragen. Dit terwijl het voor de introductie van de buienradar het normaal was om te gaan, regen of geen regen. Nu we meer informatie hebben over regen op lokaal niveau zijn we huiverig om nat te worden (of nog erger, dat onze kinderen nat worden). Bij de avondvierdaagse vorig jaar waren er ook trouwens ook kinderen die een bui over zich heen kregen terwijl ze geen regenkleding bij zich hadden: de buienradar had de bui niet voorspeld!

Dit voorbeeld laat zien hoe een online tool (de buienradar) een veranderingsproces in gang zet. In dit geval een verandering in denken over de wenselijkheid om kinderen in de regen naar buiten te sturen. Voor sommigen zal dit een positieve verandering zijn, voor anderen een negatieve (voor de moeder die erover klaagde). Het is belangrijk deze veranderingen te monitoren en proberen dit te bespreken zodat het duidelijk wordt wat mensen als positief of negatief ervaren.

Overigens was ‘bij regen niet naar buiten’ ook de redenering in Mali, waar ik gewerkt heb. Als het regende, ging niemand erop uit en gingen vergaderingen zeker niet door!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*