Kustvaartforum

Op zoek naar informatie voor een groep studenten die zich bezig houden met een systeem analyse van de binnenvaart kwam ik een erg mooi forum tegen: het kustvaart forum. Sub forums zijn het binnenvaart forum, sleep en duwvaart forum en het visserijforum. Mijn eerste instinctieve verwachting was om daar uitwisselingen te zien over de problemen in de binnenvaart en hoe dit creatief opgelost wordt door schippers. Niets is minder waar, er worden vooral mooie fotos gedeeld van schepen die men onderweg tegen komt (zoals deze Bilgeboot geschoten door scheepsspotter); maar ook verhalen over vroeger en leuke raadsel als welke haven is dit? Geheel geen animo om problemen op te gaan lossen :). Maar ik kan me voorstellen dat het als schipper een super forum is om contact te hebben met andere schippers. Hier staan mooie verhalen hoe schippers bv. scheepsjongens voor de gek houden door ze wijs te maken dat het anker met drinkwater schoon moet worden gemaakt tegen de roest.

Erg mooi voorbeeld van de specifieke taal, interesses en ‘oorlogsverhalen’ van een beroepsgroep. Ik vraag me af wat er gebeurd zou zijn als ik dit zou zijn gaan ‘faciliteren’. Waarschijnlijk zou ik helemaal op een verkeerde golflengte hebben gezeten. Ik ben ook benieuwd hoe dit gemodereerd wordt. In ieder geval geweldig dat het een publiek forum is, kunnen wij ook meegenieten!

This entry was posted in Leren in netwerken and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Kustvaartforum

 1. Thijs says:

  Het Kustvaartforum is in eerste instantie bedoeld voor liefhebbers van de kustvaart. In het verleden zijn er vaker oproepen van studenten geplaatst, waar destijds energie in gestoken werd om te helpen met hun vragen. Maar goed, als je daarna niets meer leest, zelfs geen bedankje, dan is de bereidheid om andere studenten te helpen uiteraard nihil.

  Dan een antwoord op de vraag hoe het forum gemodereerd wordt. Op zich niet veel anders dan gebruikelijk. Ieder subforum heeft zijn eigen Moderators. Op het Kustvaart gedeelte zijn er twee actieve moderators, Ben en Mark. Zij plaatsen nieuwe berichten in het juiste topic (newbies lezen niets en plaatsen hun berichten direct op de frontpage), corrigeren leden indien zij foto’s plaatsen in een te groot formaat en zorgen dat schuttingtaal, ongewenst taalgebruik, ruzies, etc. verwijderd worden of in toom worden gehouden.

  Groet, Thijs

 2. Joitske says:

  He Thijs, leuk om de achtergrond van het kustvaartforum te horen. Het zijn dus juist niet de schippers? En ik neem aan dat de moderatoren dit vrijwillig doen?

 3. Huug says:

  Inmiddels twee jaartjes verder lees ik dit stukje. Wij Jelle Bijlsma (R.I.P) en ondergetekende hebben het kustvaartforum in 2004 opgericht. De doelgroep was toen X en hedendaagse kustvaart mensen. Later is daar Binnenvaart, Visserij en Sleepvaart bij gekomen. Het voorziet in een behoefte bij de doelgroep om ergens een plek met gelijk gestemden te hebben.
  Er is ruim voldoende kennis aanwezig om vragen te beantwoorden ook van “buiten “.
  Het is allemaal vrijwilligerswerk zowel het beheer als de moderatie.

  groet

  Huug Pieterse
  Beheerder Kustvaartforum

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*