Een rode jas aan om effekten goed te zien

Wel grappig: via Michael Randal die ik ken van een online workshop, lezer van Dave Snowden’s blog (ik ook maar ik loop hopeloos achter, helemaal met het lezen van diepzinnige blogposts..) werd ik getipt over een Nederlands filmpje op de site van Psychologie Magazine. Is inderdaad erg leuk filmpje om te zien. Een meisje in een groen jas vraagt de weg. Als zij wordt vervangen door een ander meisje in een groene jas hebben de weguitleggers het niet door! Wel als zij wordt vervangen door een meisje in een knalrode jas. Dit fenomeen wordt veranderingsblindheid genoemd. Van de positieve kant zou je ook kunnen zeggen dat de weguitleggers geen energie steken in het goed bekijken van het meisje waaraan zij de weg uitleggen. Zij zouden wel ‘the big picture’ in de gaten en zien het wel als er iemand met een andere jas staat.

Vandaag heb ik twee interviews gedaan voor ons onderzoek naar het meten van de impact van kennismanagement interventies; de interviews waren met Rick James en Mathieu Weggeman. Twee heel verschillende interviews, het zet ons goed aan het denken over welke waarheid we nu zelf aanhangen. Het komt er op neer dat we moeten zorgen dat betrokkenen van kennismanagement interventies het in de gaten hebben als er opeens een ander meisje staat. Een rode jas aantrekken blijkbaar!  

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*