De potentie van wikis en online discussieforums

Samen met Simon Koolwijk, Elmine Wijnia en Sibrenne Wagenaar heb ik een workshop gegeven over het Werken met Web2 tools georganiseerd door NVO2. Deelnemers waren veelal bezig met opleiding en professionalisering. Het was erg leuk om te doen, ik geloof dat ik het na ervaringen met allerlei vage workshops een verademing vind om mensen ook echt iets nieuws te kunnen leren! Van de web2 tools hadden we gekozen voor het zelf ervaren van een RSS reader, social bookmarking, een online forum en het werken met een wiki, informatie over deze tools is te vinden in onze wiki. Misschien dat weblogs ook wel in het rijtje thuis hadden gehoord, maar je kunt niet alles in een dag.

Na een presentatie door Elmine en het zelf ervaren van enkele tools, zijn deelnemers aan de slag gegaan met de vraag welke werk- of leerprocessen in hun werk of organisatie ze wilden verbeteren dmv een web2 tools. Dit resulteerde in the spinnenweb 2.0 van de foto.  Opvallend en wellicht ook wel logisch was dat er heel veel plannen waren om online discussie forums en wikis in te zetten ter ondersteuning van face-to-face training of leertrajecten. Hoe je dit doet is was nog een vraag voor de deelnemers, maar veel mensen zagen de grote potentie van online discussie forums om gaten tussen face-to-face contact te dichten. Stel je voor dat een management team elke maand een vergadering heeft, zou online uitwisseling dan kunnen zorgen voor een hechter team wat leidt tot betere beslissingen? Een vraag die ook naar voren kwam is dat mensen op verschillende manieren leren. Hoe kunnen al deze tools nu tegemoet komen aan de verschillende leervoorkeurstijlen van professionals? Wat betekent dit voor opleidingstrajecten en professionalisering? 

Hieronder een interview met Frank Hulsbos (leuke naam, jammer dat er geen ch achter zit!), een van de deelnemers over wat hij van deze workshop heeft opgestoken.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*