Werknemer2.0 en kenniswerker1.5

Vorige week hebben we voor de tweede keer onze workshop ‘werken met web2.0’ gegeorganiseerd. In het begin vertel ik over web2.0 aan de hand van mijn eigen verhaal – ik beschouw mijzelf eigenlijk wel als een werknemer 2.0 al ben ik geen werknemer :). Misschien ben ik een ZZP-er 2.0. Het leidde onder andere tot een discussie over hoe sterk je werknemers ziet als profesionals die zich continue ontwikkelen, kennisdelen, netwerken, en profileren. Een deelnemer uit de zorgsector vertelde dat dat in haar organisatie zeker niet het geval is, werknemers worden geacht hun werk uit te voeren, en zijn niet continue bezig met het bijhouden van ontwikkelingen en netwerken.

Daarom vind ik de term kenniswerker2.0 beter, dit reflecteert dat het belangrijkste kapitaal van deze werknemer zijn kennis is. Ik lees momenteel het boek van Matieu Weggeman: Leidinggeven aan professionals. Niet doen! Een titel naar mijn hart als ZZP-er die blij is van alle leidinggevenden af te zijn… Weggeman heeft het over de halfwaarde tijd van kennis die steeds korter wordt door alle ontwikkelingen. Al na vijf jaar na het afstuderen is zeker de helft van de kennis irrelevant geworden.  

Via Volkskrant banen vond ik de site hoe slim werk jij? Hier kun je een spel spelen en ontdekken in hoeverre jij een werknemer 2.0 bent. Ik heb het spel zelf gespeeld -het duurt toch wel 20-25 minuten. Ik ben een werknemer 1.5! Aan het einde vragen ze je eigen score te voorspellen. Ik scoorde 2.0 op ICT en flexibel werken maar 1.0 op vaardigheden. Wel interessant, het klopt wel ook zeker (ik was volgens mij heel sloom met het lunchspel). Het lijkt mij dat mensen zoals ik die niet zijn opgegroeid met web2.0 de vaardigheden (snelheid etc) nooit meer inhalen. Of je moet heel veel gamen misschien..

Hier trouwens een filmpje waarin een deelnemer ons interviewt over de workshop:

This entry was posted in De knowmad. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*