Teleconferenties zonder hobbels (en met video)

Een jaar lang heb ik het Ruud de Moor Centrum geadviseerd tijdens de startfase van een landelijk leernetwerk voor (online) facilitatoren in het onderwijs. Het is een langzaam groeiend netwerk wat vooral leunt op face-to-face bijeenkomsten, maar we proberen het online uitwisselen wel voortdurend te stimuleren, door te experimenteren. Vorige week organiseerde een van de deelnemers een videoconferentie via Surfgroepen naar aanleiding van een vraag die in het online forum was gesteld.

Zelf gebruik ik mijn webcam erg weinig, maar organiseer vaak skype teleconferenties met meerdere personen. Het voordeel van skype teleconferenties is dat je mensen via hun vaste of mobiele telefoon in dezelfde teleconferentie kunt inbellen. Zo wordt het een ervaring waarbij geen technische hobbels zijn om deel te nemen, tenslotte heeft iedereen een mobiele telefoon. Een webcam toevoegen maakt het organiseren gecompliceerder. Ook heb ik het gevoel dat het zien van iemand toch niet heel veel toevoegt aan de ervaring, terwijl het wel veel storingen kan opleveren. Het zou kunnen dat dit komt door de vertraging die in het beeld zit, waardoor je een ‘nasynchronisatie’ gevoel krijgt.

In dit geval echter, was het wel heel leuk. Er was goede technische ondersteuning, zodat het binnen 5 minuten allemaal werkte, hoewel ook niet alle deelnemers te zien waren. Een week eerder was een technische test sessie georganiseerd wat daar natuurlijk ook aan heeft bijgedragen. Het ‘zien’ van elkaar via de webcam voegde nu wel iets toe aan mijn ervaring. Je kon bijvoorbeeld zien dat iemand bedenkelijk keek en daar op reageren. Wel hadden we het idee dat er een aantal mensen die met een telefonische conferentie wellicht wel hadden meegedaan er niet bij waren. De techniek wordt dan toch een drempel voor deelname. Maar deze aanname wordt nog onderzocht.  

Nog wat tips voor teleconferenties:

  • Via Familieberaad van KPN is het heel makkelijk een telefonische conferentie te organiseren. Je belt allemaal naar 0900-3264543 en logt in met de vooraf afgesproken en zelf gekozen 4 cijferige code. Het kost 0.15 cent per minuut.
  • Easyconference is een vergelijkbare service. Je kunt er hier ook voor kiezen om de kosten voor de deelnemers zelf te betalen.
  • Seven ways to get more out of your teleconferences zijn tips van Anecdote over het organiseren van teleconferenties.
This entry was posted in Leren in netwerken and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*