Over experts, vaklieden en groei van professionals

Het artikel Uw groei als professional door Erwin van der Pol op de management site kreeg de hoogste waardering van de lezers in 2008. Je moet je overigens aanmelden en ingelogd zijn om het hele artikel te kunnen lezen. Een citaat uit het artikel:

“Wat kenmerkt de groei van een professional, oftewel een vakman of ambachtsman, iemand die drijft op zijn of haar vakinhoudelijke kennis? Drie aspecten of invalshoeken, die elkaar opvolgen of aanvullen, zijn bepalend voor werkelijke professionele groei. Lees over hoe heerlijk het is om in je vak ouder te worden.”
 

De 3 invalshoeken zijn volgens van der Pol:

  1. Kennis (cognitief)
  2. Effectiviteit (competenties)
  3. Essentie (de echte vakman weet de essentie te pakken, hieraan herken je de vakman).

Met name over de essentie vinden heeft hij een aantal mooie voorbeelden zoals deze:

In het begin van hun gang door de Nederlandse journalistiek schreven Barend en van Dorp in Vrij Nederland wekelijks ellenlange artikelen. De laatste jaren van hun tv programma deed met name Henk van Dorp niet veel meer dan korte, maar indringende vragen stellen.”

Een interessante vraag is nu hoe je deze ontwikkeling van professionals in een organisatie kunt versnellen. Het belangrijkste instrument van veel organisaties is de persoonlijke ontwikkelingsplannen, die vaak vertaald worden in het volgen van een training of zoeken van een coach. Ik geloof zelf erg in de eigen kracht van eigen professionals om zich te ontwikkelen en informeel leren. En dit kun je ook stimuleren.

Hoe dan? Het raamwerk kennis, effectiviteit en essentie kan hierbij wel helpen. Veel persoonlijke ontwikkelingsplannen gaan voornamelijk over competenties (effectiviteit). Het zou ook duidelijk over kennis en essentie moeten gaan. Het is soms lastig voor professionals om een duidelijke kennisrichting aan te geven- wat zijn nu de onderwerpen waar je vakman in bent?. Een organisatie kan hierbij helpen door samen met professionals de onderwerpen te benoemen. Het helpt hierbij als de onderwerpen zowel een passie van de werknemers als interessant voor de werkgever zijn. 

In Ghana heb ik een heel sterk voorbeeld meegemaakt met twee nieuwe teamleden in mijn team. Zij waren ook nieuw in de organisatie en moesten ook ingewerkt worden. Het team besloot dat ze meer wilden leren over twee onderwerpen: gender en local governance en traditional authorities en local governance. Deze teamleden werd gevraagd zich hierop te specialiseren, ieder had ook affiniteit met een van de onderwerpen. Binnen een jaar waren ze ook werkelijk experts geworden die een waardevolle input voor het hele team konden leveren.

This entry was posted in De knowmad. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*