Wat kan ik eigenlijk met LinkedIn?

Wist je dat ze LinkedIn eigenlijk colleaguester wilden noemen? Die naam leek te moeilijk vandaar dat het LinkedIn is geworden. Wel staat netwerken met collega’s not steeds voorop. Aanmelden op LinkedIn is niet moeilijk. En de meeste van jullie zullen dat al wel gedaan hebben. Zo niet, dan kun je een account aanmaken op LinkedIn door de stappen te volgen. Maar dan? Ik onmoet veel mensen die het eigenlijk maar raar vinden, maar zo vaak worden uitgenodigd dat ze wel het gevoel hebben dat ze er iets mee moeten. LinkedIn gaat niet om een zo hoog mogelijk aantal contacten scoren en showen met je netwerk zoals wel eens gedacht wordt. Hierbij enkele suggesties hoe je LinkedIn ook daadwerkelijk kunt gebruiken als professional:

•   Maak je afspraken makkelijker door LinkedIn
Als je een afspraak hebt (gewoon op een kantoor, geen virtuele afspraak!) kun je LinkedIn gebruiken om het profiel van degene die je gaat spreken te bekijken. Misschien hebben jullie wel een gedeeld contact of een interesse. Dit kan het begin van het gesprek al makkelijker maken. Het voorkomt ook dat je een uur praat, zonder dat je achter een belangrijke gedeelde interesse komt.

Gebruik LinkedIn om je profiel in Google te laten zien
LinkedIn profielen komen vrij hoog in Google zoekresultaten. Dit kun je daarom gebruiken om te beïnvloeden wat mensen zien als ze jouw naam in Google intypen. Als je dit wilt doen, creëer je een publiek profiel. Via profile ga je naar ‘edit public profile’. Je selecteert “Full View” en kiest dan welke informatie in je profiel moeten komen te staan. Inplaats van de gebruikelijke  URL (webadres), kun je zorgen dat de URL je naam wordt (bijvoorbeeld http://www.linkedin.com/in/joitskehulsebosch). Deze link naar je profiel kun je gebruiken als je commentaar levert op bv. blogs of als e-mail handtekening.

Zoek interessante mensen om mee te praten via LinkedIn
Stel dat je in een nieuwe sector wilt gaan werken. Of een bedrijfje beginnen. Of je zoekt mensen om mee samen te werken. Je kunt dan veel leren door met mensen uit die sector te praten. Maar vaak blijf je in je eigen (beperkte) netwerk hangen. Gebruik LinkedIn om mensen te vinden die in een bepaalde sector hebben gewerkt via ‘advanced search’. Gebruik ‘tweede ring’ contacten (contacten van jouw contacten) door bijvoorbeeld je eerste ring contact te vragen om jullie te introduceren. Dit maakt  het waarschijnlijker dat diegene met je wil praten. Zo heb ik door mijn 174 contacten toegang tot een tweede en derde rings netwerk van 1,622,100 professionals. Het is verbazingwekkend hoe snel je iemand in je tweede ring vindt, soms heb ik wel 10 eerste rings contacten die me naar dezelfde tweede rings persoon leiden. In dat geval kun je kiezen wie je vraagt om de link te leggen.

•    Start sterk in een nieuwe baan of opdracht door collega’s via LinkedIn te leren kennen
Als je een nieuwe baan of opdracht begint, leer je vaak in korte tijd veel nieuwe collega’s kennen. Niet alles wat ze vertellen blijft hangen. Rustig via LinkedIn hun profielen terug lezen kan helpen om sneller een goed beeld van je collega’s te krijgen. Ook bij oudere collega’s kan dit nog nuttig zijn. Hoe vaak zijn we niet vergeten wat de opleiding van een collega is?

•    Stel een vraag (en krijg antwoorden)
Via LinkedIn answers kun je vragen stellen of mee beantwoorden. Het is verbazingwekkend hoe snel je een aantal antwoorden zult krijgen op een vraag. Stel wel een duidelijke vraag, bijvoorbeeld naar voorbeelden van goede weblogs op je vakgebied. Hoe duidelijker de vraag, hoe relevanter de antwoorden zullen zijn. Je kunt natuurlijk ook kijken in het archief van vragen of een vraag al eerder is gesteld. Doe het wel in het engels.

•   Word actief in LinkedIn groepen
LinkedIn kent heel veel professionele groepen. Je kunt een groep zoeken en je aanmelden, of een eigen groep starten. In de groepen kunt je discussiëren, nieuws delen. Je kunt zoeken via >groups >group directory naar groepen die relevant kunnen zijn voor jouw vakgebied/interesses. Het werkt het beste als je in een paar groepen echt investeert, de email alerts volgt en antwoorden geeft. Zo kun je andere professionals leren kennen, en uitwisselen rondom vragen.

•    Tips om je LinkedIn profiel aantrekkelijk te maken
Zelf mag ik ook nog wel wat investeren in mijn LinkedIn profiel. Via Erno Hannink vind je 27 tips in het nederlands. Of kijk eens bij de tips van Chris Brogan

Meer tips over LinkedIn? Kijk op 100+ ways to use LinkedIn

This entry was posted in De knowmad and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Wat kan ik eigenlijk met LinkedIn?

  1. Erno Hannink says:

    Hallo Joitske,
    Dank je wel voor de link naar het artikel op mijn site. Ondertussen heb ik de link stuctuur aangepast. Ik zou het heel fijn als je de link zou kunnen aanpassen naar http://www.ernohannink.nl/27-tips-voor-een-perfecte-profielpagina-in-linkedin-om-klanten-te-krijgen/

    Enthousiaste groet,
    Erno

  2. Pingback: Media & Creativiteit: opdracht4 Kennisnet: T1 HypeCycle at tingyuen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*