Welke technologische ontwikkeling heb jij tegen gehouden?

Face-to-face communicatie; Image by Getty Images via Daylife
MOUNTAIN KUMGANG, NORTH KOREA - MAY 11: (SOUTH...

Ik was aan het praten met Roel van Agri-ProFocus over online faciliteren. Hoe ga je om met mensen die niet veel online ervaringen hebben en liever face-to-face willen uitwisselen? Sommige mensen hebben echt geen zin om online uit te wisselen met een volle agenda met afspraken en een mailbox die uitpuilt. Als online facilitator heb je soms het gevoel dat je ze online moet trekken. Maar waarom eigenlijk? Misschien is het beter het zo te laten. Tot het moment dat ze wel moeten omdat er teveel online gebeurt om er om heen te kunnen. Of merken dat anderen meer informatie, meer kennis of een groter netwerk hebben… Of dat er iets interessants online staat wat ze triggert om te participeren.

Zelf was ik vroeger tegen de komst van de CD-speler. Ik vond dat mijn cassettebandjes het prima deden en had geen behoefte aan beter geluid! Natuurlijk moest je op een gegeven moment wel mee omdat er geen cassettebandje meer te krijgen was. Roel had hetzelfde met de pinpas. Volgens mij was ik wel voor de pinpas – als ik als student vergat om voor vrijdag 18.00 geld te halen op het postkantoor dan had ik het hele weekend geen geld…

Als je je dit realiseert dat je zelf ook niet altijd voorop loopt is het makkelijker te begrijpen dat niet iedereen warm loopt voor nieuwe manieren van communiceren of twitteren. Als online facilitator is het beter om te werken met de mensen die wel enthousiast zijn. En goed te weten dat misschien niet iedereen mee online komt. Ook kan het helpen als mensen online beginnen met een dringende vraag. Hoe communiceer ik met mijn dochter op stage in Zambia? Hoe kan ik omgaan met mijn ziekte? Als het goed is hebben ook professionals kun eigen passies. Online faciliteren is een stuk makkelijker als je de onderwerpen met passie te pakken hebt.

Reblog this post [with Zemanta]
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Welke technologische ontwikkeling heb jij tegen gehouden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*