The making of ‘En nu online’

Ik had niet verwacht dat ik bij het zien van ons boek zo super trots zou zijn! Het is veel dikker dan ik had verwacht… Onderling hadden we het namelijk nog steeds over ‘ons boekje’. Maar met 290 bladzijdes moeten we toch wel van BOEK spreken. Zie hier Sibrenne Wagenaar met een exemplaar gister tijdens het vieren van de geboorte van ons boek in restaurant de Waag in Delft. Het was een beetje koud om te wachten op de tram terug maar verder was het heel gezellig en een heerlijk gevoel dat het af is! Zoals Nancy White zei na het schrijven van Digital Habitats: of je wordt vrienden of je kijkt elkaar nooit meer aan en bij ons is het gelukkig het eerste geworden!

Iedereen die heeft gestemd voor de titel nog bedankt, het is dus En nu online geworden. Het schrijven van een boek is hiermee een beetje gedemystificeerd voor mij. Vroeger waren er voor mij mensen en Mensen Die Een Boek Hadden Geschreven. Maar nu kijk ik er niet meer tegenop, eigenlijk kan iedereen wel een boek schrijven denk ik, als je maar het geduld en doorzettingsvermogen hebt. En een goed onderwerp. Uiteindelijk merk ik nu dat ook niet alles uit jezelf en je eigen ervaringen hoeft te komen, je kunt ook informatie en ervaringen van anderen op een nieuwe manier beschikbaar maken door bijvoorbeeld interviews.

Het boek is al schrijvend gegroeid. Het idee is ontstaan begin 2008 omdat we allebei waren gegrepen door de mogelijkheden van leren via sociale media. Ikzelf omdat dit me als professional eindelijk de ruimte bood om te groeien, te linken en te leren die ik binnen organisaties nooit had gekregen. Sibrenne zal ik nog eens vragen waarom. We hadden al samen een artikel geschreven ‘From a meeting to a learning community‘  over onze ervaringen met het faciliteren van het e-collaboration netwerk (wat veel te lang werd!). Onze eerste ideeën waren voor een boekje van 50 bladzijdes… We wilden ons enthousiasme over web2.0 tools (zoals we het toen nog noemden, inmiddels is sociale media ingeburgerd) delen met mensen die dit soort dingen zeiden:

“Als ik bij google op weblogs kom, dan sla ik die juist over”

“Moet het nu allemaal nog sneller?”

Het idee was te schrijven over tools, het gebruik ervan als professional, teams en organisaties. Maar goed, we hadden het kunnen weten met de ervaring van het te lange artikel, dit werd ook langer en langer. Als schrijvend werden het 3 delen, de tools werden minder belangrijk; en de delen werden het gebruik als individuele professional, organisatie en als facilitator/procesbegeleider.

Het hele proces heeft 2,5 jaar geduurd, waarvan 2 jaar schrijven en ruim een half jaar bij de uitgever. Het heeft mij 280 uur gekost, omgerekend 7 werkwerken van 40 uur. Het was natuurlijk de bedoeling dat het in 2009 uit zou komen. Ik herinner me nog goed dat Sibrenne zwanger was en we een fantastische planning hadden gemaakt zodat het voor de geboorte klaar zou zijn. Maar omdat we het schrijven naast ons werk en sociale leven deden ging dit niet hard. En omdat het zolang duurde, maakten we steeds meer mee wat er ook bij moest.

We hebben het boek niet opgedeeld, maar echt samen geschreven. Hadden we in het begin nog eigen delen, aan het einde zeker niet meer. In het begin ben je nog onwennig, maar langzamerhand delete ook gewoon elkaars teksten (dit komt misschien ook door het wiki-werken!). Ik kan me maar één keer frictie herinneren daarover. Feedback van buiten was belangrijk voor de energie in het denkproces: Ans Grotendorst heeft twee keer goede feedback gegeven, maar ook een keer een grotere groep. Dat gaf altijd weer nieuwe inzichten, ideeën en nieuwe energie om te herschrijven. Toen we het wel een erg lang traject vonden worden, hebben we wel besloten nog een keer een week onze schouders eronder te zetten, en een volle week te schrijven. Aan het einde van die week was ik wel bekaf. Wat dat betreft is af en toe schrijven veel relaxter. In februari leverden we het in bij de uitgever.

Mocht je ooit zin hebben om een boek te schrijven kan ik echt aanraden om het samen te doen met iemand die je denken stimuleert dat houdt de moed erin! …

PS. Wil je het bestellen dat kan bij op verschillende sites zoals bol.com hier of managementboek.nl hier en het is ook als e-book beschikbaar. En ook leuk: volg En_nu_online op Twitter voor een dagelijkse tip over leren met sociale media.

This entry was posted in Leren in netwerken, Online faciliteren. Bookmark the permalink.

1 Response to The making of ‘En nu online’

  1. Pingback: Negen rollen van de facilitator; En nu online! « SPQR faciliteren

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*