Leren door toeval op twitter

(cartoon via Rob Speekenbrink)

Her en der zie/hoor ik discussies over Twitter– is het nu wel of niet geschikt voor leren? En wat kun je leren in een berichtje van 140 karakters? In deze discussie antwoordde ik meestal dat actief zijn op Twitter zeker onderdeel kan zijn van een leerproces omdat je ook door kunt linken naar langere blogposts, artikelen etc. Eigenlijk een verdediging van de beperking van 140 karakters.

Het onderliggende verschil in het kijken naar Twitter als wel/of niet leren zit ‘m waarschijnlijk ook in je opvatting over leren. Er zijn verschillende ideeën over hoe mensen leren. Is leren iets wat je op school doet, of iets wat je niet uit kunt zetten? Vanuit het oogpunt van sociaal leren, leren door conversaties en in interactie met anderen is Twitter al snel te zien als een belangrijke tool, nl. om relaties op te bouwen en voor (korte) conversaties. Voor mensen die niet actief zijn op Twitter kunnen de conversaties ook onzichtbaar zijn, en lijkt het vooral gaan om zenden van informatie. Zelf merk ik dat je toch wel beinvloed wordt door Twitter berichtjes, zoals de dag dat iedereen de kerstboom op ging zetten en ik het idee kreeg dat we dat ook maar moesten gaan doen :).

Ik werd deze week aan het denken gezet over een nieuw antwoord. (nb: hier komt een lang ingewikkeld verhaal, als je het saai vindt kun je deze paragraaf overslaan!!). Het lange verhaal: We zijn de afgelopen weken druk geweest met het zoeken van een middelbare school voor onze dochter, hebben 5 open dagen bezocht en nog meer ouderavonden. Hoe kies je een school? Je moet letten op afstanden, vriendinnen, Elsevier uitslagen, inspectierapporten, gebouw, lesmethoden en last but not least is er in Den Haag ook nog een selectieprocedure bij teveel aanmeldingen. Waar maak je kans eruit geloot te worden? De CITO uitslag telt mee, maar heb je nog niet. Hier hebben veel vriendinnen zich al aangemeld, en ik wilde dit ook al gaan doen. Toevallig belde ik met een vriendin in de andere kant van het land die in hetzelfde schuitje zit. Bleek dat ze zich daar gewoon allemaal wachten op de CITO uitslag (begin maart) en zich dan pas aanmelden! Dit klinkt veel logischer: CITO afwachten en dan de keuze maken. Ik had het zelf kunnen verzinnen, maar je komt er niet op, omdat niemand in je omgeving erop komt. Dus door de nuchtere kijk uit twente gaan we eerst nog maar even wachten. Een nieuwe blik.

Terug naar Twitter. Deze functie heeft Twitter ook vind ik, tenminste als je een breed netwerk hebt. Je ziet veel verschillende perspectieven, ideeën langs ziet komen, nieuwe oplossingen. Op Twitter zie je ook veel verschillende verhalen. Je moet natuurlijk ergens wel in staat zijn om dit terug te linken naar je eigen situatie, maar het levert wel nieuwe gezichtspunten op. Gewoon door het feit dat mensen praten over wij zij mee bezig zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld via mijn Twitter netwerk heb ik prezi leren kennen, als alternatief voor Powerpoint, terwijl ik niet wist dat ik naar een alternatief voor powerpoint zocht.

Wil je meer doen met Twitter? Hier is een erg mooi handboek in het engels gratis te downloaden.

This entry was posted in Sociale technologie and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Leren door toeval op twitter

  1. Pingback: Tweets die vermelden Leren door toeval op twitter | Kennis Co-Creatie -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*