De boekpresentatie van ‘En nu online’

Met dank aan Ria van Dinteren voor het maken van deze blijde foto’s… Het was toch wel erg leuk om een boekpresentatie voor En nu online te organiseren, ook is is het inmiddels meer dan een jaar geleden dat we de laatste punt zetten. De vorige keer werd de boekpresentatie in allerijl afgelast omdat het zoontje van Sibrenne de dag erop werd geopereerd. We wilden het vooral informeel en feestelijk doen en dat was het ook. Er was ook een heuse twitter backchannel via #ennuonline waar een aantal mensen het ook heel gezellig hadden. Ik merkte dat ik nauwelijks tijd had om de twitter stroom (tweets #ennuonline voor de liefhebbers) te lezen, dus de volgende keer ga ik daar wat meer tijd bewust voor inplannen. Al was het ook leuk om de tweets ‘s avonds nog te lezen…

Na een introductie met een prezi over de drie delen van het boek hadden we 4 kamers ingericht, waar mensen zelf wat heen en weer konden lopen:

Deze laatste kamer (was eigenlijk een tafel) runde ik zelf. We hebben aan de hand van de brandweerslang metafoor gepraat over informatie overload en manieren om te filteren. Stel je hebt dorst, maar je hebt alleen een spuitende brandweerslang met water, hoe kun je dan toch drinken? Manieren om te drinken uit een brandweerslang zijn bijvoorbeeld verder weg gaan staan, zodat je het op kunt vangen, gaatjes in de slang prikken zodat het er in kleinere straaltjes uitkomt, of het tegen een muur spuiten waarna je het op kunt vangen. Deze manieren komen er allemaal op neer dat je een manier zoekt om het water in kleinere, drinkbare porties te krijgen. Wat flarden van gesprekken:

– De ervaring van informatie overload wordt gedeeld, we ervaren het allemaal wel eens of zelfs regelmatig. En niet alleen in informatie, ook nog eens in het grote aantal tools. Voortdurend denk je: “heb ik wel de juiste tool of zou er nog een beter, handiger tool zijn?” De mindset van alles gelezen te moeten hebben zit er nog wel goed in bij mensen van de generatie die zonder sociale media is opgegroeid. Met zo’n mindset wordt je er heel zenuwachtig van, als die informatie. Als je dit los kunt laten ervaar je veel minder informatie overload.

–  Wat is een belangrijk sociaal medium? Twitter wordt door de thuisblijvers genoemd als een favoriet sociaal medium. Niel van Meeuwen: ” ik werk heel graag met twitter: gaat snel en beknopt met enorm veel waardevolle interacties”. Hans de Gruijter noemt het zelfs: “het wonder van de serendipiteit =  Vinden wat ge nooit gezocht hebt”. Andere tools die genoemd worden zijn Dropbox, Ning, Linkedin, RSS Feeds, iphone, blog, facebook en Skype. Ger Driesen heeft het over de ‘Big 4’: facebook, twitter, linkedin en blog. Maar iedereen is het eens dat face-to-face contact belangrijk blijft. Marcel Nooijen: “Blijf face-to-face contact essentieel vinden én ben verrast : ) hoe social media bijdragen.” Bart Bosch zegt het ook heel mooi terwijl hij er niet bij was: “Twitter helpt bij het verbinden en het verbonden blijven. Verbondenheid ontstaat door f2f contact en het samen aan de slag gaan.”  Contact via sociale media en face-to-face contact versterkt elkaar. Al merkt Mariel op dat jongeren soms geen idee hebben wat twitter is en zich af vraagt of Twitter voor oude mensen is (herkenbaar uit mijn sessie met studenten!).

– In de groep blijft de vraag van sommigen: “Waarom zou ik op Twitter of Yammer gaan en daar gaan delen als ik dat nu niet doe?” De mensen die al wel op Twitter zitten of bij een Yammer groep in de organisatie geven aan dat ze er wel heel veel nieuwe ideeën op doen, en verrast zijn door het medium, en hoe leuk het is. Vergeleken met LinkedIn is het een veel sneller en leuker medium volgens Angelica Senders die recentelijk aan het twitteren is geslagen. Ook werd het voorbeeld gedeeld van een organisatie waar mensen via Yammer berichtjes er achter kwamen dat ze eigenlijk met hetzelfde bezig waren en besloten samen te gaan werken. Zo kan het wel meerwaarde hebben. Mariel Rondeel noemt ook dat het reflectie ondersteunt na afloop van een werkdag, als je de tijd neemt om even na te denken wat je wilt delen.

– En als je nu als professional wilt gaan twitteren, maar niet privé, waar moet je dan over twitteren? Deze vraag hebben we ook aan de ‘thuistwitteraars’ gesteld. Daar kwamen mooie antwoorden op: Twitter over leuke momenten, vakinhoudelijke interesses, stuur links naar blogs, zorg dat het je gedachten scherpt. Maar reageer ook op anderen. En zoek een balans in professioneel en privé, het is ook leuk om de persoon achter de tweets te zien. Saskia Tjepkema deelde haar ervaring dat ze af en toe wel wat persoonlijke dingen deelt zoals de hockeytraining en daar vaak meer reacties op krijgt. Dit maakt dat een twitter account ook wat kleur krijgt van een persoon. Ook word je daar vanzelf wel in beïnvloed door de mensen die je zelf volgt op Twitter. Een goede test is bedenken of je het ook in de pauze met collega’s zou delen.

– Het verschil tussen het volgen van berichtjes op Twitter en het lezen van boeken. Twitter gaat om hele korte berichtjes. Het is wel de vraag of je door teveel twitteren alleen nog maar in korte berichtjes gaat denken. Er was het voorbeeld van een boek geschreven door een fanatiek twitteraarster wat eigenlijk leest als allemaal korte stukjes, zonder een goede verhaallijn (niet ons boek hoop ik!). Er is ook een cartoon waarbij een iemand aan een jongetje vraagt of hij het boek gelezen heeft en hij antwoordt: ja, de eerste 140 tekens..

– Filteren via mensen en met behulp van tools is een goede strategie. Elleke Verwaijen volgt vooral een aantal blogs van mensen waarvan ze weet dat die een bepaald werkveld volgen, zoals je vroeger Koot en Bie kon kijken en dan weten wat er speelt. Je kunt filteren door voor jezelf maximum aantallen aan te houden, maximaal 100 blogs (of 10!) of maximaal 100 mensen op twitter volgen. Al is dit voor een beginner misschien niet eens bescheiden maar al overload. Een goede tip is om op Twitter bv. een lijst te maken van de mensen die je echt heel graag wilt volgen, bv. 20 van de 100 die je volgt. Door daar af en toe op te klikken zie je hun berichtjes en zorg je voor focus in het opbouwen en onderhouden van je relaties. “Beter met 10 tweeps betekenisvol uitwisselen dan met 100”. Daar kwam de vraag op: “Waarom hou je dan die andere 80 nog aan?” maar dit is toch waardevol voor onverwachte invalshoeken.

– Handige tools om te filteren. De echt handige tools zijn toch wel hootsuite (of tweetdeck als vergelijkbaar alternatief) waarmee je verschillende tabs en kolommen kunt maken, en zo een eigen ‘dashboard’ kunt maken. Je kunt het koppelen aan je twitter account, maar je kunt bijvoorbeeld ook je facebook nieuwsfeed toevoegen. Ook handig zijn lijsten en hashtags. Via Twitter kun je bepaalde hashtags gaan volgen of lijsten. Hiermee zijn twitter hashtags toch ook een belangrijke filter tool, wat een community van mensen rondom de hashtag kan creeëren. In dit plaatje bijvoorbeeld de hashtag #nvo2 van de gelijknamige vereniging.

This entry was posted in Sociale technologie and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to De boekpresentatie van ‘En nu online’

  1. Joitske,

    Erg leuk en goed verhaal. Zo krijg ik toch nog veel mee van jullie boekpresentatie van 8 april jl. Ik ben erg benieuwd naar de twitterstroom. Helaas werkt de link hierboven niet. Kun je ‘m werkend krijgen?

    MVG
    Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*