Op zoek naar een goed platform voor een online leertraject

Na de vakantie ben ik al een keer of 4 op dezelfde vraag gestuit met verschillende klanten: Welk platform kies je voor een leertraject wat je gedeeltelijk online wilt faciliteren? Het is al duidelijk dat je een besloten online platform nodig hebt en daar ook een budget voor hebt. Het gaat niet om een groeiende online community. Welk platform kies je dan? Ik heb in een eerste blogpost al een keer geschreven over het bredere scala van mogelijkheden die er zijn voor online discussies. In deze blogpost ga ik wat dieper in op het keuze proces voor een uitwisseling in een besloten groep. Het interessante van sociale media is nl. dat je zoveel gebruikersvriendelijke, interactieve tools tot je beschikking hebt als trainer/facilitator dat je de tools zoeken bij de leeractiviteiten in plaats van je activiteiten aanpassen aan het platform waar je aan vast zit… 

Voor een goed keuzeproces zijn de volgende 5 stappen belangrijk:

 1. Maak een shortlist van mogelijke platforms door rond te vragen (en ik zal je zo helpen met mijn shortlist), bekijk en test ze op de volgende criteria:
 2. Inventariseer waar de doelgroep mee bekend is
 3. Bepaal de functionaliteiten die je nodig hebt
 4. Kijk naar de implementatie voorwaarden van het platform
 5. Zoek uit wat de prijs is

Als je het helemaal netjes wilt doen maak je zo’n soort tabel om je bevindingen op te schrijven en je besluit te ondersteunen.

Ad 1. Shortlist van mogelijke platform Er zijn heel veel verschillende platforms. Je kunt praktisch blijven door een aantal mensen met ervaring te vragen. De shortlist die ik momenteel heb is Elgg, Moodle, Ning, Drupal, Bloomfire, Buddypress voor wordpress, en Social Engine. Heb je een goed platform- laat het even weten!

Ad 2. Bekendheid doelgroep Deze stap wordt vaak overgeslagen maar is wel belangrijk. Je kunt een korte survey rondsturen of een aantal mensen bellen of een bijeenkomst organiseren. Als je dit combineert met het ontwerp van je leertraject sla je 2 vliegen in 1 klap. De bekendheid met verschillende tools geeft ook een indicatie van hoe makkelijk ze aan een nieuwe tool gaan wennen. Als veel mensen bekend zijn met bv. een tool als Yammer maar dit heeft niet alle functionaliteiten die je wilt? Dit kan een argument zijn om je opzet te heroverwegen. Het geeft je namelijk een vliegende start.

Ad 3 Functionaliteiten Om te weten welke functionaliteiten je minimaal nodig hebt, is het nodig je ontwerp al is redelijk wat detail te hebben. Wil je opdrachten geven, veel literatuur kwijt kunnen, veel video’s gebruiken? Moeten deelnemers gaan bloggen? Dit bepaalt welke functionaliteiten je minimaal wilt gebruiken. Vaak heb je pas een goed gevoel voor de functionaliteiten als je met een aantal platforms hebt gewerkt.

Ad 4. Implementatievoorwaarden Sommige platforms zoals Ning kun je zelf in een middag in elkaar zetten. Andere platforms zoals drupal hebben meer ondersteuning nodig. Misschien wil je het platform op je eigen server draaien of juist niet. Dit zijn implementatievoorwaarden. Het is ook belangrijk hier naar te kijken. In hoeverre heb je ondersteuning nodig? Hoe lang wordt het ontwerp en implementatietraject?

Ad 5. Prijs Tja, deze spreekt voor zich.. Wat gaat het kosten? Per maand, per jaar? Hoe makkelijk kun je het opzeggen? (belangrijk bij een leertraject met een duidelijk eindpunt)

Hoewel het nu een heel net stapsgewijs proces lijkt, zal het in de praktijk allemaal wat door elkaar lopen. Maar wat wel belangrijk is dat je eerst naar doelgroep en ontwerp kijkt voordat je je blind staart op de beste tool – leren kan ook met een minder shiny tool… (en soms beter)

PS. deze platformkeuze gaan wij natuurlijk ook maken voor onze eigen leergang en ik kom vaak op Ning uit. Toch zitten er ook wel nadelen aan Ning. Sommige deelnemers vinden het chaotisch, er is geen goede functie om documenten te delen en last but not least krijg ik zelf tegenwoordig geen mail meer van Ning netwerken (en na herhaaldelijk melden is dit nog niet opgelost). Ik ben nu zelf ook wel toe aan het weer eens grondig vergelijken van alternatieven.

This entry was posted in Nieuwe leerinterventies, Online faciliteren, Sociale technologie. Bookmark the permalink.

1 Response to Op zoek naar een goed platform voor een online leertraject

 1. Ha Joitske,
  Dank voor je tip om naar dit artikel te kijken. Heeft me idd weer een stap op weg geholpen!

  Groet,
  Mireille

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*