Webinar over Google+

Via een tip van een deelnemer aan onze leergang ‘leren en veranderen met sociale media’ zit ik nu in de adobe connect wachtkamer voor een webinar over Google+. Georganiseerd door Maarten Maris van Eduvision. Er is geen geluid waardoor iedereen denkt dat zijn geluid niet werkt.. Ja, het begint! Ik ga livebloggen: dwz meetypen met de sessie zodat aan het einde van de sessie er ook een blogpost online staat.

Een nieuwtje vandaag: je kunt nu ook Google Pages aanmaken. Je kunt ook mee twitteren met Gpluswebinar.

Introductie: Google+ is een social media platform waar je kringen kunt aanmaken van vrienden zodat berichten per groep gedeeld worden. Je kunt ook een zgn hangout starten. Door google+ fanpages kun je je als bedrijf profileren. Google+ is jong, sinds juni 2011. Is voor iedereen vanaf 18 jaar, maar je moet wel een google account hebben. Op 21 september waren er 43,3 miljoen gebruikers.

Wat is de toegevoegde waarde van google+ vergeleken bij Facebook, linkedIn, twitter? Meerwaarde is dat het meteen wordt geindexeerd voor google search. Het is ook wel heel overzichtelijk. Kun je alles niet aan elkaar koppelen? Veel is wel mogelijk om te koppelen, maar of dat wenselijk is?. Hoeveel nederlanders er zijn op google+ is nog onbekend. Nu door fanpages zullen er wel meer nederlanders op komen. Goed artikel: praat eens met je warme bakker met do’s en don’ts. Dit legt uit waarom je gebruik moet maken van sociale media.

Basis functies van google+:

  • Profiel indelen- buttons en kleuren zijn duidelijk. Ieder gegeven kun je aanpassen. Je kunt kiezen wie het allemaal mag zien. Hoe zit het met privacy? Je hebt het zelf in de hand. Doe er wel wat mee. Je kunt bekijken waar je zelf een plus1 aan heb gegeven. Je kunt ook meerdere profielfoto’s gebruiken maar niet aangeven wie welke profielfoto te zien krijgt, dus dat weet je vantevoren niet.
  • Foto’s binnen google+. Hier zie je alle foto’s van de pages en kringen die je volgt. Het leuke is dat je hier ook opmerkingen bij kunt plaatsen. Ook foto’s kun je een plus1 geven. En misbruik kun je melden. Foto’s op je telefoon kun je opladen via een mobiele app en naar je google plus account doorsturen. Je kunt ook youtube video’s makkelijk toevoegen. Je kunt kiezen om deze met bepaalde kringen te delen en of er wel of niet commentaar toegevoegd mag worden.
  • Circles- kringen. Mensen horen het als je ze toevoegt, maar niet aan welke kring ze zijn toegevoegd. (dus een kring: vervelende collega’s kan :). Samenstelling van een kring is persoonlijk. Je kunt wel een omschrijving maken van een kring. Je kunt een kring delen en publiek maken. Dit kan zonder toestemming van de deelnemers. Anders dan in twitter kun je zo’n kring niet in zijn geheel gaan volgen. Kringen zijn dus privé tenzij je ze deelt.
  • Sparks- search is google search- niet heel interessant maar wel leuk. Er is een zoek mogelijkheid in de rechterbovenhoek naar ‘sparks’, bepaalde onderwerpen. Die kun je toevoegen (opslaan) door te klikken over zoekopdracht opslaan. Dan komt hij bij je lijst van interesses te staan. Je kunt ook mensen zoeken op google+ via de zoekfunctie. Je kunt ze daarna toevoegen aan kringen via de button in de rechterbovenhoek.
  • Instant upload is voornamelijk voor mobiele applicaties- via een app. Foto’s, video’s of links delen. Ook voor de iphone is er een app.
  • Huddle is een app voor google+.
  • Google fanpages. Nieuw! De button om een fanpage aan te maken zit rechtsonder. Het lijkt erg op facebook pagina’s. Je kunt kiezen wie je pagina mag zien. Je kunt geen andere beheerders toevoegen aan je facebook pagina. Je kunt wel een badge maken. Je kunt je pagina meteen laten meedoen in google search. Je kunt aanvinken dat je googleplus pages meeneemt in je search, dit kun je aanvinken bij de google+ instellingen: ‘Automatically add google+ pages to my search‘ Een aantal bestaande pagina’s. Het wordt nog uitgerold, dus vrijdag zou het allemaal moeten werken.
  • Google hangout. Klik op hangout starten. Je kunt chatten, video’s bekijken gezamenlijk, product presentaties bv. Wellicht zou je nu zo’n webinar ook via een Google hangout kunnen doen.

Google en Google+ en je marketingmix. Misschien een webinar organiseren via een hangout? Of een fanpage opzetten? Het is toch afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen? Meer mensen denken in de stemming dat Google+ belangrijker gaat worden dan Facebook… maar een opmerking in de chat om dit te relativeren: Facebook fans gaan natuurlijk geen Google+ webinar volgen..

ps. De webinar over Google+ pages kun je hier online nog bekijken

This entry was posted in Nieuwe leerinterventies, Sociale technologie and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*