Iedereen kan screencasten!

Deze blogpost heb ik voor onze nieuwe website En nu online geschreven maar leek me wel handig hem hier ook te delen. Het gaat erover dat iedereen met een ochtend of middag de tijd zelf een screencast kan maken. Het is een veel creatiever proces dan het woord screencasting zegt. Dat klinkt nogal nerdiger/technisch niet?

Wat is een screencast?

Een screencast is een opname van je computerscherm waarbij via stem uitleg wordt gegeven- samen wordt dit een videootje. Dit is een klassieke manier om een uitleg te maken over het gebruik van computer programma’s. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen hoe je een Twitter account aanmaakt. Maar je kunt er nog veel creatiever mee omgaan… Zo kun je presentatie op je scherm laten zien en er uitleg bij geven. Een mooie manier als trainer, opleider of docent om zelf iets online te zetten. Hieronder een voorbeeld van een presentatie door mijzelf.

Een screencast klinkt nogal technisch maar is heel makkelijk zelf te maken. Ik heb onlangs een halve dag workshop gegeven waarbij de deelnemers trots met een proefscreencast naar huis gingen. En ik was ook best trots op hen eigenlijk na een ochtendje.. Een screencast kun je maken met gratis of betaalde software, en met of zonder editen. Als je het zonder editen doet kost het al veel minder tijd dan met editen. Hoe professioneel je het wilt maken en hoeveel tijd je wilt steken in het editen hangt af van de context. Wil je voor je organisatie een e-learning module maken die jaren mee gaat, of gaat het om een uitleg ‘on-the-fly’ die makkelijker is over te brengen via een screencast dan tekst? Dan kun je ook snel een filmpje maken. Ik leg zo uit hoe je kunt beginnen!

Creatieve toepassingen

Een aantal creatieve toepassingen van een screencast waar je aan kunt denken zijn (behalve de klassieke uitleg van een computer programma):

  • Laat zien hoe je een online omgeving, bv. een wiki of leerplatform kunt gebruiken (een zgn. ‘walk through’)
  • Deel een presentatie op je scherm (prezi of powerpoint) en geef uitleg, zo kun je makkelijk voor een bijeenkomst bijvoorbeeld mensen alvast iets laten bekijken of een vraag meegeven om over na te denken (denk ook aan het concept van de khan academy)
  • Maak een beeldend verhaal. Maak gebruik van slides/foto’s ipv je scherm om zo een beeldend verhaal te vertellen. In de meeste screencasting software is dit ook een mogelijkheid
  • Neem een webinar op zodat hij later ook te beluisteren is
  • Maak een slidecast op slideshare.net door stem/audio toe te voegen aan je powerpoint presentatie
  • Organiseer een interview met een expert via Skype en neem dit gesprek op

Zelf een screencast maken

Eerste iets over wat een goede screencast is. Laten we maar eens beginnen met de slechtste screencast ever.. :

Wat je ziet is:

  • Achtergrond geluid
  • Ongeïnteresseerde vlakke stem
  • Geen duidelijke verhaal lijn
  • Je hebt geen idee wat de screencast wil uitleggen

Dit moet je dus allemaal vermijden. Probeer een heldere introductie te geven, een pakkende verhaal lijn en duidelijk en rustig te praten. Het helpt als je vantevoren al een storyboard maakt met kaartjes. Op elk kaartje schrijf je wat je wilt vertellen en wat je daarbij wilt laten zien. Mijn ervaring is dat het nooit in 1 keer lukt, maar dat je na 2-3 vertellen het verhaal beter over kunt brengen. Als het een screencast van 5 minuten is, betekent dat nog steeds maar 15 minuten werk.

Software

Er zijn heel veel verschillende software programma’s om een screencast op te nemen. Hier vind je een overzicht op wikipedia. Waarschijnlijk vind je in dit overzicht door de bomen het bos niet meer… daarom een aantal waar je mee zou kunnen starten. Er zit verschil tussen screencasts met Picture in Picture (PIP) waarbij je ook degene die praat in beeld ziet (wat ikzelf heel fijn vind) en screencasts zonder PIP.

Een ander verschil tussen software zit in software die je moet downloaden op je computer of waarbij je online kunt opnemen zonder download. Behalve software om je screencast op te nemen, kun je ook denken aan software om eventueel te editen, en natuurlijk een site waar je je screencast online kunt publiceren. Als laatste zijn er speciale tools waarmee je Skype gesprekken kunt opnemen. Hieronder een tabelletje om je op weg te helpen.

 

Functie Software
Opnemen van screencast (recording) Screenr (gratis en betaalde versies) Jing (gratis en betaalde versies), Screencast-o-matic (gratis en betaalde versies), Screenflow (voor mac, 99 dollar), Camtasia(voor mac en windows ongeveer 100 euro), Windows media encoder.
Editen van screencast Windows Moviemaker, imovie (voor mac). Adobe captivate. AVID studio Sommige screencasting opname software (zoals screenflow) biedt ook mogelijkheden om te editen.
Publiceren van screencast Video websites zoals Youtube, Vimeo en blip.tv.Op sommige screencasting sites zoals screencast-o-matic kun je ook meteen je screencast publiceren.
Opnemen van skype calls Callrecorder (betaalde versie 20 dollar, voor mac), Evoca (mac, betaalde versies), Pamela for Skype (met gratis versie tot 15 minuten opnemen), MP3 skype recorder (gratis), IMcapture, the levelator (betaalde versie ongeveer 50 dollar)
Meer ook op deze wiki.

 

 

This entry was posted in Sociale technologie and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*