Als trainer of ZZP-er met weinig middelen online trainen

IMG_3467.JPG

Afgelopen vrijdag was de boekpresentatie van het boek ‘Omdat het werkt’. Een boek over het gebruik van sociale media in Leren en Opleiden, geschreven door mij en 10 andere professionals (de LOSmakers waarbij LOS staat voor Leren en Opleiden met Sociale media) op een dag in Utrecht. We wilden vooral een boek met praktijkverhalen maken – er wordt al genoeg verteld wat je allemaal wel niet kunt met webinars, elearning en online leren, maar hoe werkt het nu in de praktijk? Het boek is gratis te downloaden in ruil voor een tweet (hier) en is inmiddels al meer dan 15.000 keer gedownload!

Eigenlijk was het geen boekpresentatie maar werden deelnemers hard aan het werk gezet rondom hun eigen vraag. In groepjes kozen ze een vraag, gingen hiermee de markt op en konden bij een twittercoach hulp inroepen. Ik heb Lyset den Blijker geinterviewd over de uitkomsten van haar groepje die zich boog over de vraag: wat kun je als ZZP-er (of individuele trainer) met weinig middelen met sociale media in leren en opleiden in het werk met kleine groepen? In de video hieronder presenteert ze het antwoord.

Lyset vertelt over 4 belangrijke inzichten die de groep meeneemt van de markt en de twittercoaches:

  1. Sluit aan bij bekende tooling zoals bv. Twitter of Yammer in een organisatie. Dit scheelt je investeren in een nieuwe tool en ook voor de deelnemers scheelt het een leercurve in het gebruik van de tool.
  2. Bij groepen die nog niet veel gebruik maken van sociale media: gebruik sociale media om vantevoren alvast te prikkelen met kleine activiteiten zoals bv. het sturen van een video.
  3. Maak afspraken over het faciliteren. Leg uit hoeveel tijd jij er in denkt te gaan steken zodat ze niet verwachten dat je ‘s avonds laat nog gaat faciliteren.
  4. Kijk wie je doelgroep is en vind de juiste mix tussen doelgroep, tooling en dynamiek en baseer daar je lesplan op.

Overigens is een ‘tweetverslag’ van het evenement hier te vinden. En je kunt de hashtag #losmakers op twitter ook blijven volgen.

This entry was posted in Nieuwe leerinterventies. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*