5 online overlevingsvaardigheden voor de 21ste eeuw door Howard Rheingold

Ik heb het boek Net Smart: how to thrive online gekocht. Nog niet gelezen maar volgende week is het hier herfstvakantie (al is dat voor mij half werken) dus misschien kan ik het dan lezen. Howard Rheingold schijnt een van de eerste community managers op het web te zijn, een echte digitale pionier, en hij is erg van ‘practice what you preach’ en daar hou ik wel van.

Ik heb al wel een  video met Howard Rheingold gevonden en bekeken over ’21st century skills’ oftewel vaardigheden die je nodig hebt in de 21ste eeuw. Hij heeft het zelfs over overlevingsvaardigheden, die je echt nodig hebt. Het zijn de volgende 5:

  • Aandacht verdelen. Het is tegenwoordig met alle media veel moeilijker om je aandacht te verdelen. 1 op de 6 amerikanen zegt wel eens ergens tegenaan gebotst te zijn omdat ze aan het sms-en waren. Ik heb deze week een rapport geschreven en had op een dag mailtje, skype en google chat om me af te leiden. Dat heb ik uiteindelijk allemaal maar uitgezet. Het ‘tweede scherm’ wordt steeds gewoner door een ipad op schoot voor de televisie of in de klas. Toch blijkt uit onderzoek dat slechts 5% van de mensen echt kan multitasken – 2 taken doen die aandacht vragen. Hoe verdeel je je aandacht op een goede manier zodat je toch nog leert? Hoe blijf je doelgericht bezig? Met een mooi woord heet deze vaardigheid in het engels: Infotention.
  • Participeren. Als je weet hoe je kunt participeren online, door bloggen, twitteren, reageren op relevante fora, kun je meer invloed hebben en belangrijke bewegingen starten. Als je herkent wilt worden als expert in een bepaald vakgebied zul je slim gebruik moeten maken van sociale media en informatie moeten ‘cureren’. Ook kun je mensen meekrijgen voor je ideeën. Zo kennen we het feest in Haren als negatief voorbeeld,  Wael Ghonim, één van de activisten in de revolutie in Egypte die sociale media gebruikten. Of denk aan Sywert van Lienden, een van de initiatiefnemers van G500 een beweging van jongeren om de politiek te beïnvloeden. “In één dag hebben we op onze site 50.000 bezoekers geturfd. Dit weekend waren we een van de populairste onderwerpen op Twitter.”
  • Samenwerken. Gamers en patiënten met een specifieke ziekte hebben het al uitgevonden: je kunt makkelijk samenwerken online ook met mensen die je nog nooit ontmoet hebt. Wikipedia is een mooi en bekend voorbeeld van een online encyclopedie gebouwd door online samenwerking. Het is nu veel gewoner om online samen te werken, met mensen die je kent, maar ook met mensen die je niet kent. Ik coach een online community manager in Washington en dat gaat prima. Elke week ontmoeten we elkaar via Skype en tussendoor hebben we contact per email.
  • Zin en onzin onderscheiden. Veel sites zijn een grap of onzin. Rheingold geeft het voorbeeld van een online zwangerschapstest. Dit is een onzin website maar er zijn zeker mensen die hier in trappen. Het is belangrijk om te zien welke onzin er ook op internet verkocht wordt. Hoe kun je zien welke informatie je kunt vertrouwen en welke niet? Het schijnt dat studenten rustig met de website van McDonalds aan komen zetten bij een vraag over gezonde voeding :).
  • Slim netwerken. Het is belangrijk om een persoonlijk leernetwerk online te bouwen met mensen die verschillend denken. Mensen die een breder netwerk hebben maken betere beslissingen. Als er niemand is die je online tegenspreekt, heeft je welicht een veel te uniform netwerk om je heen wat je innovatiekracht vermindert.
This entry was posted in De knowmad and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to 5 online overlevingsvaardigheden voor de 21ste eeuw door Howard Rheingold

  1. Joyce Cordus says:

    Prachtige vaardigheden die, volgens mij, ook heel makkelijk in elke vorm van onderwijs of opleiding te integreren zijn! Ga ik onthouden! Dank, Joitske!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*