De nut en noodzaak van rommeldagjes

My creative spaceFoto:Buttontree lane op Flickr

Vandaag heb ik een rommeldagje – heerlijk, voelt een beetje alsof het weekend al is begonnen. Wat sinterklaasinkopen doen, wat administratie- online uitgebreid kunnen reageren bij de trajecten die lopen. En vandaag heb ik ook uitgebreid de tijd om wat meer blogs en tweets te lezen en door te klikken zonder dat het ergens toe hoeft te leiden. Volgens mij is dat belangrijk bij sociale media: dat je tijd hebt om zonder deadlines wat te klikken en te lezen. Door mijn rommeldagje heb ik nu ook uitgebreid de tijd voor mijn laatste blog van het #iederedagbloggen projectje.

Dit genot van zo’n rommeldagje doet me denken aan het belang van ‘creative space’. Niet een fancy kamer, maar de ruimte om te freewheelen. De laatste 2 maanden waren zo druk dat ik dit echt heb gemist. Woensdag had ik een gesprek met Tineke die een dag had zitten huilen omdat het allemaal teveel werd – vol werkprogramma en dan ook nog volle weekends. Ik adviseerde haar om veel minder dingen in te plannen. Ik probeer meestal een dag minder dan beschikbaar in mijn werkwerk te plannen zodat ik ruimte hebben als dingen uitlopen. Ook in mijn vrije tijd hou ik niet van volle weekenden. Als er teveel activiteiten zijn voelt dat ook nog als werk!

Het lijkt mij veel lastiger om te bloggen of actief te zijn in sociale media als je niet van die rommeldagjes of rommelmomentjes hebt. Misschien is het wel een belangrijke randvoorwaarde voor goed participeren in sociale media dat je zelf deze ruimte hebt of maakt. Ik heb het idee dat dat wel lastig is in organisaties waar je veel op je bord geschoven krijgt, en misschien nooit die ruimte voelt om te freewheelen; maar van vergadering tot vergadering leeft, of van email naar email. Ik herinner me een collega die een dag heel hard aan haar email werkte en aan het eind van de dag heel trots riep: “eindelijk ben ik door mijn inbox heen!” Dit stimuleert geen creatief denken. De ruimte voor creativiteit kun je maken door een uurtje of dagdeel te reserveren voor niets.

Heb je nu geen hele rommeldag omdat je in zoveel projecten zit? Dan kun je toch je eigen rommelmomenten creëren op een dag door het gebruik de pomodoro techniek. Ik heb het 2 dagen gedaan en er erg van genoten – en neem me voor het weer vaker te gaan doen. Hoe het werkt? Je gebruikt een kookwekker of een app om je tijd in te delen. Na 20 minuten intensief werken aan een taak mag je 5 minuten ‘ontspanning’. Ik ging dan bv een youtube filmpje kijken of luisteren of tweets lezen. Bovendien door je werk vooraf te plannen in blokjes van 20 minuten en achteraf te kijken of het lukte binnen die 20 minuten krijg je ook een beter gevoel voor hoeveel tijd een taak vergt.  Probeer het eens! Of lees eerst nog deze blogpost over de Pomodoro techniek.

This entry was posted in De knowmad and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*