Youtube afspeellijsten maken: mijn eerste tool challenge

Dit is de reflectie op mijn eerste toolexperiment van de 10 tools challenge. Het was wel even een verleiding het experiment over te slaan en om werk te gaan doen maar zo gaat het natuurlijk altijd, dus ik besloot om hier maar eens PRIORItijd in te steken…

Youtube search stories

Ik wist meteen dat ik een  youtube search story wilde maken!  Dit is een video die je maakt door strategisch een aantal zoektermen in te voeren. Ik wilde dit al heel lang doen maar het kwam er niet van. Ik vond al snel een video met uitleg, makkelijk te vinden, maar heel frustrerend kon ik de ‘start your own search story button’ niet vinden?! Na meer zoeken bleek via het commentaar op deze blogpost dat deze tool helemaal niet meer bestaat. Heel jammer!

Les 1: Er zijn veel mooie gratis tools beschikbaar maar er is geen enkele garantie dat deze tools beschikbaar blijven… Dus bedenk goed wanneer je juist betaalde tools wilt gebruiken.

Youtube playlists

Omdat ik al in de Youtube stemming was besloot ik maar door te zetten met Youtube afspeellijsten. Het is heel makkelijk om een afspeellijst te maken.  (uitleg hier). Je moet wel een youtube account hebben, dan klik je via het menu achter je naam op ‘videobeheer’ en daarna in het linkermenu op ‘afspeellijsten’. Dan kun je rechts op ‘+ nieuwe afspeellijst’ klikken. Zo makkelijk maak je een nieuwe afspeellijst aan. Het toevoegen is al net zo makkelijk. Klik op ‘afspeellijst bewerken’ en hierna op ‘video toevoegen via URL’. Een kind kan de was doen. Ook letterlijk want ik ontdekte dat mijn dochter al een afspeellijst op mijn account had gemaakt met muziekvideo’s… Ik besloot een afspeellijst te maken met  grappige videos over sociale media. Heb je nog een leuke? Als je hem in het commentaar zet bij deze blogpost zal ik hem toevoegen.

Ik heb de link via Twitter gedeeld en al wat reacties ontvangen zoals de link naar deze video over de Blackberry helm met veiligheidsvlag via Ger Driessen.Les 2

Het is super makkelijk om een afspeellijst te maken op Youtube. De belangrijkste uitdaging is een goed onderwerp te bepalen voor je lijst.

Hoe gaan Youtube afspeellijsten mij helpen in mijn werk?

Ik ga zeker nog meer af afspeellijsten. Zonder veel extra werk kun zo mooie verzamelingen youtube filmpjes opbouwen rond een bepaald onderwerp.

  • Het is handig voor jezelf om een overzicht te hebben van filmpjes om bij presentaties en workshops te gebruiken. Een persoonlijk archief.
  • Het geeft je zichtbaarheid bij anderen: collega’s, klanten, je netwerken. Het is veel aantrekkelijker om een afspeellijst te delen dan bv. een lijst bookmark. Het is een goede manier om te delen, delen uit de cyclus Seek-Sense-Share cycle).
  • Het stimuleert de verzamelzin. Het definiëren van het onderwerp van een afspeellijst stimuleer ook om met een bepaalde bril verder te zoeken naar filmpjes en anderen om input te vragen (zoals nu met deze blogpost.
This entry was posted in Nieuwe leerinterventies, Sociale technologie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*