Organiseer geen workshop: ga fietsen!

Ik deed vorige week mee aan een internationale webinar van de ASTD en kreeg spontaan feedback over Europeanen. Het webinar heette ‘what makes multi-cultural training different?’ en ging over het faciliteren van internationale groepen online. Een deelneemster deelde haar observatie dat Europeanen ‘zo weinig gewend zijn aan technologie‘. Als zij Europeanen in haar cursussen heeft gaan al haar bellen rinkelen dat ze meer ondersteuning moet geven! Ik herken het verschil wel. Ik zie hoe de meeste Amerikanen en Canadezen met gemak een webinar organiseren of online hele verhalen ophangen. In Nederland zie ik toch nog maar mondjesmaat vernieuwing.

Amsterdam beweegtCreative Commons License FaceMePLS via Compfight

Het is wel een beetje een stokpaardje van mij ‘als je niet kunt fietsen is lopen altijd sneller‘ – Stel dat je als trainer/adviseur uitgenodigd wordt een team te helpen met timemanagement – wat doe je dan? Je organiseert een workshop omdat we dat zo gewend zijn (= lopen). Maar het kan ook anders, door online te beginnen bijvoorbeeld, of online tools slim in te zetten tijdens de workshop om andere gesprekken te faciliteren of het helemaal online te organiseren (fietsen). Omdat je als trainer niet kunt fietsen ga je het ook niet doen…

Een mooi voorbeeld uit mijn praktijk: ik ben gevraagd om een team te helpen wat gedeeltelijk in Canada en gedeeltelijk in Nederland zit. De vraag was om een middag workshop in Nederland te organiseren, en dan later dezelfde workshop in Canada na te laten doen onder leiding van een deelnemer hier. Na wat denkwerk besloot ik dat ik het belangrijk vond om met het hele team te werken om zo een gezamenlijk leerproces door te maken en elkaar beter te gaan begrijpen. Dus nu is het 2 weken online geworden met een videoconferentie sessie met het hele team van 3 uur lang. Ik denk dat veel andere adviseurs voor de middag workshop waren gegaan, maar ik denk dat dit een veel betere interventie is, met meer impact op het team en de samenwerking.

Ik schreef al eerder over sociale media als instrument voor trainers en de nieuwe mindset die er nodig is om breder te ontwerpen dan de bekende workshop. Hier vind je de 5 overtuigingen waar ik over blogte. Ik werk zelf nu al minstens 8 jaar intensief online .. ik vermoed dat je zelf wel veel ervaring moet hebben voor je het echt als gelijkwaardig gaat inzetten. Dat veranderproces zit best diep.

Wil je meer leren over online faciliteren ? Meld je aan bij de LOSmakers groep op LinkedIn of doe mee met onze workshop ‘je training nog sterker met sociale media’ op 25 april. Of nog eerder: ‘ontwerp je blended leertraject in 1 dag‘ op 11 april

This entry was posted in Nieuwe leerinterventies, Online faciliteren and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*