Druk is het nieuwe roken

Mijn dochter uit 3VWO ging op snuffelstage en kwam terug met de observatie: “ze praten de hele dag, ik heb pijn in mijn kont van het vergaderen!” Dat is de reden dat ik blij ben zelfstandig te zijn- dan heb ik tenminste geen gedeelde agenda waar anderen een vergadering in kunnen plannen. Ik hou van ruimte om blogs te lezen, eens een nieuwe tool te kunnen testen of even tussendoor boodschappen te doen (en dan wel een goed idee krijgen ondertussen).

Helaas kreeg ik het zelf de de eerste 3 maanden van dit jaar ook te druk. Ik ben naar een conferentie geweest, schrijf een boek met Sibrenne, deed ontwerp en faciliteren van verschillende online cursussen en events, een netwerk analyse en daarnaast nog twee Ennuonline leergangen. Ik merkte meteen dat het invloed heeft op mijn lol in het werk. Maar ook op mijn gebruik van sociale media: ik kwam bijna niet toe aan het lezen van blogs, en deelde nog wel wat op Twitter maar kon niet veel lezen. Zelf bloggen voelde als een taak ipv leuk om te doen. Gelukkig is het vanaf deze week beter – en dit blogje gewoon lekker om te schrijven en niet een taakje.

Dit drukt me mijn neus wel op het aspect TIJD wat betreft leren als een knowmad met online netwerken en via sociale media. Als het mij in drukke tijden ook niet lukt terwijl het bij mij al helemaal in het systeem zit is het ook logisch dat het veel professionals in organisaties niet lukt. Verminderen van werkdruk is denk ik heel belangrijk als voorwaarde voor informeel, online leren. Maar super moeilijk te realiseren in deze tijd waarin professionals vaak meer moeten doen met minder mensen.

Wil je zelf minder druk zijn? In dit artikel ‘Alleen sukkels hebben het druk‘ staan goede tips zoals

 • Creëer concentratie
 • Plan je tijd in grote brokken
 • Durf niets te doen
 • Ontwikkel een ochtendroutine en
 • Doe niet alles

Zelf ben ik streng in het aantal opdrachten wat ik aanneem en ook wat ik er naast doe. Zo ga ik wel mee doen bij het Next Learning event omdat dat goed is voor zichtbaarheid maar heb een interview met studenten afgehouden.

This entry was posted in De knowmad and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Druk is het nieuwe roken

 1. Grappig, je kwam in mijn ‘suggested tweets’ voorbij. Kan het hier alleen maar helemaal mee eens zijn, herkenbaar!

  Over dat vergaderen heb ik een tijdje terug ook wat geschreven, wellicht vind je het leuk eens te lezen.

  http://www.marketingfacts.nl/berichten/weg-met-de-vergadercultuur-maar-hoe-dan

 2. Joitske says:

  Ha Michael, dank je wel, zeker leuk om te lezen en herkenbaar. Zelf heb ik het idee dat ik nooit vergader, wel samenwerk en overleg/ input vraag. Dat laatste gaat vooral via slack, chat en mails

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*