Nederland loopt achter met internet gebruik

famous-blogger.gif(Cartoon door Dave Walker)

Het CBS heeft een onderzoek gepubliceerd over internet gebruik in 2007. Hier kun je een filmpje bekijken met de belangrijkste resultaten.

Nederland loopt achter in het gebruik van internet. Ik had het toch al gezegd in augustus 2006 :). Het komt erop neer dat Nederland wel voorop loopt in internet voorzieningen. Nederlanders zijn steeds actiever op het internet. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders 11 miljoen internetters telt, voor het vinden van informatie gebruiken zij bijna allemaal een zoekmachine. Zo’n 86% verstuurt geregeld e-mails met bestanden erin. Echter maar 1 op de 7 kan echt goed uit de voeten. Dit betekent dat ze 4 of meer van de volgende handelingen beheersen: 
– zoekmachine gebruiken om informatie te vinden;
– een e-mail sturen met bijgevoegde documenten;
– berichten achter laten op chatrooms, nieuwsgroepen of een discussieforum;
– internet gebruiken om te telefoneren;
– mappen delen met anderen om muziek, films en dergelijke uit te wisselen;
– een webpagina ontwerpen

Wat ook nog interessant is is dat: “Meer dan 80 procent van de internetgebruikers leert vaardigheden op het internet door te doen. Daarnaast worden twee van de drie internetgebruikers geholpen door familie, vrienden of collega’s. Het volgen van een cursus wordt vooral door internetgebruikers met weinig vaardigheden genoemd.”

We zijn met een aantal mensen aan het bekijken of en hoe we een cursus web2.0 tools kunnen aanbieden, en dan met de insteek van het leren over nieuwe tools die het werk van professionals in een organisatie kunnen ondersteunen. Ik hoop namelijk dat die ene op de zeven mensen ook wel RSS feeds volgen, gebruik maken van social bookmarks, wikis en weblogs waar mogelijk. En dat ze online kunnen netwerken. Dat zou mijn definitie zijn van online vaardig. Tenslotte kun je daar beroemd mee worden (zie cartoon).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Nederland loopt achter met internet gebruik

  1. Steven says:

    Inderdaad interessant artikel, maar ik denk dat het ook hiermee te maken heeft:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Technology_Adoption_LifeCycle
    Omdat er in Nederland zo veel internetgebruikers zijn (en ook nog via breedband), zitten de nieuwste gebruikers verder aan de rechterkant van de figuur, en daar hebben we er dus relatief veel van.

    Des te meer reden natuurlijk om zo’n cursus aan te bieden…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*