Eindelijk ben ik een early adopter!

microwave.jpgIk heb me 10 jaar verzet tegen een magnetron (leek me echt niet goed je maaltijd in te stralen) en pas onlangs hebben we een Senseo apparaat gekregen, terwijl de meeste mensen alweer aan hun tweede of derde apparaat toe zijn. Het commentaar van een collega van Ghana op mijn telefoon (een simpele Nokia) was dat ik ‘blijkbaar niet echt geinteresseerd was in telefoons’. Kortom, ik ben niet iemand die voorop loopt bij technische snufjes. En nu blijk ik toch een keer een early adopter te zijn omdat ik bij de 10% creators van de internetgebruikers hoor.

Frankwatching bericht over the Social Technographics Profile van Forrester Je kunt het verhaal van Frankwatching hier lezen. Enkele van de cijfers die er genoemd worden:

  • 10% van de Europese internetgebruikers zijn Creators. Zij publiceren op het web met bijvoorbeeld een eigen website of weblog of plaatsen zelfgemaakte video’s op internet.
  • 19% van de Europese internetgebruikers zijn Critics. Zij schrijven reacties op blogs en plaatsen reviews op vergelijkingssites.
  • 13% is actief met sociale netwerken, zoals Facebook, MySpace en in Nederland het populaire Hyves.
  • 9% van de Europese internetgebruikers is verzamelaar (Collector). Zij zijn intensieve RSS gebruikers en plaatsen tags bij webpagina’s (Del.icio.us), foto’s en filmpjes.
  • Een grote groep van 40% is Spectator (toeschouwer). Zij lezen weblogs, bekijken filmpjes, chatten, luisteren naar Podcasts en lezen en gebruiken reviews.
  • Tenslotte is 53% inactief. Zij doen helemaal niets met sociale technologie.

Nederland loopt in Europa voorop. Zo creëren “Nederlanders meer content op het internet (17%) dan Duitsers (8%), Spanjaarden (8%), Britten (9%) en Fransen (10%)”.

Ik vind dat social media heel veel toevoegen aan de mogelijkheden om te netwerken, samen te werken en te leren. Ik kan echt genieten van het bijhouden van een weblog, en het volgen van RSS feeds (voor meer uitleg over RSS feeds zie een oudere blogpost over lifehacken). Ik weet niet of we uiteindelijk allemaal creators zullen worden op het internet, maar denk wel dat het binnen professionalisering een grotere plaats gaat innemen. Ik hoop dat het een geruststellende gedachte is dat ook mensen zoals ik die niet voorop lopen met interesse in technische snufjes social media en online tools omarmen!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*