Wiki’s waarheid

Gisteravond was er een goede documentaire van Tegenlicht over web2.0 tools en mn. wikipedia. Je kunt hem hier nog online bekijken. Het beschrijft vooral het verhaal van wikipedia en Erg goede interviews met Jimmy Wales, de oprichter van wikipedia, de directeur van Encyclopedia Brittanica, Ndesanjo Macha, actief leider van de swahili wikipedia, Andrew Keen, criticus van web2.0 tools en schrijver van de Cult of the Amateur. Keen zette de web2.0 leiders neer als oude hippies die niet met authoriteit om kunnen gaan :). Hierdoor is er een grote subjectiviteit in de informatie. Jimmy Wales legt uit dat informatie nooit neutraal is, maar hoe door de discussiepagina en continue verandering van de informatie bij omstreden artikelen dit proces transparenter is. Het horen van de fanatieke voor- en tegenstanders laat mijns inziens zien dat het om een grote verandering gaat. Zelf vond ik de simpele uitleg van Ndesanjo erg mooi: een oude man kan in Tanzania onder de boom een verhaal vertellen aan 15 mensen, maar als hij het verhaal online kan zetten, zijn er vele nieuwe verbindingen met het verhaal mogelijk. Bovendien wordt het dan bewaard, en kunnen er ook later verbindingen gemaakt worden.

De uitzending gaat uitsluitend over het voorbeeld van wikipedia, wat slechts een voorbeeld is van het gebruik van wikis voor het bouwen van een enorme encyclopedie. Behalve dit wereldwijde project zijn er heel veel locale toepassingen van wikis mogelijk, zo gebruik ik ook wikis om informatie vast te leggen voor een kleine groep mensen waar ik mee samenwerk.

Als je meer wilt weten over wat wel en niet werkt bij de introductie en het gebruik van wikis kun je inspiratie opdoen bij wikipatterns.  Hier kun je voorbeelden vinden van wat werkt (patterns) en niet (anti-patterns).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Wiki’s waarheid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*