Geven online tools creativiteit of stress?

In de krant (volkskrant) stond een artikel over Jim Stolze (internetadviseur, 35 jaar oud) die een maand offline heeft geleeft. Nu heb ik ook jaren offline geleeft, sterker nog, ik heb een type diploma! Maar ik zou internet nu niet meer willen missen. Tegelijkertijd ben ik ook zeker niet verslaafd en kan ik rustig op vakantie internet vergeten.

Het was interessant om te lezen hoe het Jim is vergaan zonder internet omdat hij juist ook internet gebruikt als sociaal medium, blogt, twittert, kortom, gebruik maakt van de sociale tools die wij in onze training aan proberen te bieden aan de deelnemers. Het experiment vond plaats in het kader van een breder onderzoek om te kijken of internet bijdraagt aan welzijn van de universiteit van Twente, nieuwe media.

Wat gebeurde er? Een aantal online vrienden nam de moeite om op andere manieren contact te zoeken, via brieven, telefoon, sms, etc. Klinkt logisch, want contact met vrienden hangt inderdaad niet af van de communicatiemiddelen over het algemeen, maar online contacten zijn toch snel vluchtiger en to the point. Positief was ook het feit dat hij meer aandacht had voor de dingen die hij ondernam. Door concentratie heeft hij productiever kunnen werken.

Eindconclusie is dat hij minder gestresst, socialer en productiever is maar de digitale contacten mist die zijn kennis en creativiteit voeden. Dit komt mooi overeen met mijn ervaringen: het lezen van weblogs kost soms wel tijd (die ik dan niet aan mijn familie besteed!), maar ik krijg er altijd veel ideeen en inspiratie voor terug. Het is wel een les voor mij dat de online tools wel degelijk een stressfactor kunnen zijn en dat het belangrijk is daar een belans in te vinden.

Natuurlijk is stress geen eigenschap van een tool- waar de een erg blij is met een weblog, voelt een ander zich gestresst omdat hij het gevoel heeft dat hij elke week iets moet schrijven. Toch is er wel verschil tussen tools. Het grootste stresstool voor Jim was email, een van de zogenaamde ‘push’ middelen. Je voelt je door email gepushed om alles te lezen -uitzondering de manager die af en toe zijn/haar hele inbox delete. Er zijn ook online tools die veel meer vanuit ‘pull’ werken. Ze geven je informatie als jij erheen gaat. Een voorbeeld is een RSS pagina (voor uitleg over RSS klik hier). Een RSS pagina of RSS reader die niet aangeeft hoeveel items er nieuw zijn (bijvoorbeeld pageflakes), werkt al veel minder ‘stressend’ dan een RSS reader die aangeeft hoeveel nieuwe items je hebt gemist (zoals mijn bloglines). Als ik een week niet online ben, weet ik niet welke informatie ondertussen langs is gekomen op mijn RSS pagina, maar op mijn bloglines pagina zie ik (115) staan, wat mij informeert dat er 115 nieuwe items zijn! En schiet dan maar eens niet in de stress…Waarschijnlijk is het de kunst voor mensen  om tools te zoeken die online inspiratie opleveren zonder dat het tegelijkertijd stress oplevert en dan geef ik de ‘pull’ tools die niet ‘pushen’ meer kans!

Overigens kun je een artikeltje met fragment uit zijn dagboeken lezen op deze hartenziel pagina.  

This entry was posted in Veranderkunde and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*