Een forum als een grafitti muur

Opmerking: deze blogpost heb ik ook op faciliteeronline.nl geplaatst…

(foto door cheryljns) Ik ben 4 januari begonnen met de cursus ‘Denk je slank‘ (en ik heb zo hard gedacht dat er al 4 kilo af is!). Het is een online training dus ik deed ook gewoon mee om eens te zien hoe ze de cursus vorm geven. Op zich leuk, met oefeningen, sms-berichtjes, videootjes en een coach.

Nu is er ook een forum voor uitwisseling met andere deelnemers. Dit is wel een leuk voorbeeld van hoe het wat mij betreft NIET moet. Het wordt niet gefaciliteerd (althans daar heb ik nog niets van gemerkt) en het is publiek toegankelijk, dus iedereen kan het lezen. Niet alle fora hoeven natuurlijk afgesloten te zijn, maar als je het over je vetrollen gaat hebben kan dit wel meer veiligheid bieden. Als gevolg hiervan is het een soort grafitti muur waarbij iedereen die de cursus begint even meld dat ie begonnen is, waarna de conversatie stopt. Een typisch voorbeeld van een berichtje: “ik ben vandaag begonnen en hoop dat ik snel het boek ontvang!” Als gevolg daarvan ga je tijdens de cursus niet meer terug naar het forum. Mensen kijken 1 of 2 keer en verlaten het forum dan.

Wat kun je van dit voorbeeld leren? Wat mij betreft zie ik de volgende lessen:

  • Bedenk goed of je een forum publiek of besloten wilt maken. Als het doel is om persoonlijke strubbelingen met afvallen te bespreken (zoals genoemd op dit forum) zou ik het besloten maken, alleen toegankelijk voor cursisten.
  • Wil je groepen mensen bij elkaar brengen met gedeelde interesses en onderwerpen dan zul je dit moeten faciliteren en bijvoorbeeld categoriën of groepen gebruiken, zodat mensen zich aangesproken voelen om bij een bepaalde categorie of groep te gaan kijken en zich daar eventueel bij gaan aansluiten.
  • Als er steeds groepen mensen aan een cursus beginnen. zorg dan dat zij elkaar terug kunnen vinden. Maak bijvoorbeeld een voorstelmogelijkheid voor iedereen die in een bepaalde maand is begonnen.
This entry was posted in Nieuwe leerinterventies, Online faciliteren. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*