3 beginnersfouten op Twitter (om te vermijden)

Twitter staat alweer op 1 in de top 100 learning tools van Jane Hart 2011. Terecht vind ik, want je kunt er veel inspiratie en informatie opdoen en snel netwerken (er zijn natuurlijk ook mensen die te ver gaan – zie cartoon- maar dat is een ander verhaal).Ik krijg regelmatig de vraag van mensen die willen gaan twitteren maar niet weten ‘waar ze over moeten twitteren’.  Er zijn heel veel bronnen over Twitter te vinden op internet met tips en how to’s. Toch helpen die een beginnende Twitteraar vaak niet. Veel accounts beginnen met een tweet als hieronder:

 

 

Hierna worden er dan nog 3 tweets cyberspace ingeslingerd en dan wordt het stil. Een account is namelijk zo aangemaakt en de minste van de problemen (want zo gebeurd) maar waar ga je over Twitteren? Het is een beetje als de angst als je op een receptie komt waar je niemand kent. Hoe krijg je contact? Hieronder 3 beginnersfouten en hoe je kunt voorkomen dat jouw account eindigt met 3 tweets:

Fout 1: Twitter eenmalig uitproberen en het dan weer vergeten

Een goede start op Twitter is niet het aanmaken van een account, maar is het volgen van interessante mensen, inspiratie opdoen en reageren. Twitter is alleen leuk met een relevant netwerk, en het duurt wat tijd om dit op te bouwen. De crux is dus niet het aanmaken van een account maar het vinden van de juiste mensen die voor jou goede dingen tweeten. Je kunt starten met een aantal bekenden die al op Twitter zitten, of mensen die je professioneel inspireren. Vandaaruit is het makkelijk om nieuwe mensen te vinden door bv. de retweets die zij doorsturen. Vind je een retweet interessant, kun je de zender ervan gaan volgen (en misschien later weer verwijderen).. Dit netwerk opbouwen kost tijd. Om het langer dan een dag uit te proberen is het een goed idee om een coach te zoeken (in onze leergang werken we met de 40-dagen coach). Dit kan een collega zijn die al op Twitter zit, maar kan ook een familielid zijn die je 40 dagen bij de les houdt. Of misschien heb je genoeg zelf-discipline om het meer dan een maand vol te houden zonder coach. Lees hier bijvoorbeeld over de April Twitter maand van Sibrenne Wagenaar. Pas dan ga je de waarde van Twitter ervaren.

Fout 2: Denken dat je alles moet lezen (en ook werkelijk alles lezen)

Veel beginners lezen Twitter als hun email inbox. Zo zou ik er ook gek van worden… Het lezen van een Twitter tijdlijn wordt dan een taak erbij. Het voordeel van Twitter is juist dat je het niet hoeft te lezen en zelf bepaalt wanneer je wel of niet naar de berichtjes kijkt. Dus verplicht jezelf niet nog berichtjes te lezen na een lange trainingsdag of een intensieve vergadering. Morgen is er weer een twitterdag!

Fout 3: Focussen op wat je zelf twittert en niet op het lezen van andere tweets

Mijn strategie op een receptie is vooral vragen stellen en luisteren en dat werkt als een trein want mensen willen graag praten. Op dezelfde manier kun je beginnen met het lezen van de tweets van de mensen die gaat volgen in plaats van met het plaatsen van veel tweets. Door het lezen van deze tweets en hier ook op te reageren, krijg je vanzelf een idee waar je zelf over wilt twitteren. De tweets die jou inspireren- wil je vanzelf ook zelf gaan maken. Waarover je twittert hangt namelijk vaak af van je netwerk, een scholieren netwerk zal wel over hun ontbijt,  huiswerk en de leraren twitteren, maar een onderzoekers netwerk linkt wellicht vooral naar nieuwe onderzoeken. Dus laat je meenemen door jouw netwerk.

 

This entry was posted in De knowmad and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*