Blogweek: verandering van spijs doet eten!

Waarschuwing: deze week ga ik dagelijks bloggen… Krijg je dit per mail en vind je het teveel: gewoon deleten en volgende week is het over. Vorige week maandag deed ik mee met blogpraat, een twitterchat voor bloggers. Het viel me op dat veel bloggers dagelijks bloggen terwijl ik al blij ben als ik wekelijks een blog plaatst. @lievelotty stelde voor een weekje dagelijks te bloggen en dat leek me een leuk idee. Ik ben namelijk benieuwd wat zo’n ander ritme oplevert. Ik kan me voorstellen dat ik wat vlotter ervan ga schrijven, misschien meer over losse ideeën of gewoon iets wat me die dag bezig houdt. Ook vind ik het een uitdaging persoonlijk te schrijven.

Deze eerste blogpost vind ik daarom leuk over verandering: verandering van spijs doet eten. Ik probeer professionals enthousiast te maken voor wat je met sociale media kunt doen. Deze week zijn we weer begonnen met een online training ‘slimmer werken met sociale media’. Wat me opvalt is dat mensen best geïnteresseerd zijn in de nieuwe mogelijkheden maar in de routine van alle dag er niet zo aan toe komen. Routines klinken heel saai en ouderwets maar zijn natuurlijk heel handig om makkelijk het leven door te komen. Een voorbeeld is ons Sinterklaas feest. Al vanaf dat de kinderen klein waren nodigden we alle opa’s en oma’s bij ons thuis uit. En het is een soort traditie geworden die zich doorzet. De enige verandering is dat we nu ook lootjes trekken (lootjestrekken.nl een aanrader!) maar verder gaat het elk jaar zo’n beetje op dezelfde manier. Nu hebben de zussen al een paar keer gevraagd of we het niet ook een keer met neven en nichten kunnen vieren. Dat is toch wel een verandering en eigenlijk vind ik het wel prima zoals het nu gaat. Overzichtelijk, gezellig en altijd bij ons zelf thuis. Om het anders te doen moet je ruimte hebben.

Wat kun je hiervan leren over verandering in het algemeen en over leren omgaan met sociale media als professional in het bijzonder? Dat het wel heel lastig is fijne oude routines te veranderen. Je moet er wat ruimte voor hebben om het weer opnieuw te organiseren en enthousiast te worden. Ook moet je er iets bij te winnen hebben denk ik. Als wij veranderen komt het waarschijnlijk neer op reizen en 2 keer sinterklaas vieren.. en daar is weinig bij te winnen. Met bloggen neem ik de ruimte om een week dagelijks te bloggen, ik wil wel eens wat nieuwe stijlen aanleren en @lievelotty is een voorzichtige stok achter de deur.

Overigens is een heel leuk boek over verandering Switch door Chip en Dan Heath. Met de metafoor van de olifantenrijder en het model ‘direct the rider’, ‘shape the path’ en ‘motivate the elephant’.

 

This entry was posted in De knowmad, Leren in netwerken, Veranderkunde. Bookmark the permalink.

2 Responses to Blogweek: verandering van spijs doet eten!

  1. @LieveLotty says:

    Over verandering gesproken… Ben benieuwd of Elke Dag Blokken voor een definitieve verandering gaat zorgen. Als we het allebei in een uurtje blijven doen verandert er niet zoveel…. Die ruimte heb ik wel. Ben benieuwd en succes!

  2. Joitske says:

    Ik merk al wel dat ik veel vlotter schrijf en onderwerpen minder ‘uitbroed’

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*