Spelen met videos in het elab van Innofun

Dagelijks bloggen nodigt ook uit om gewoon over je dag te vertellen… (ik hoop dat jullie hier niet bij in slaap vallen). Ik ben vandaag op bezoek geweest bij Marcel Kesselring van Innofun. Innofun werkt aan innovatie bij het basis- en middelbaar onderwijs. Marcel en ik hebben elkaar wel 2-3 jaar geleden bij Winkwaves ontmoet en via Twitter heb ik Marcel gevolgd – zodoende zagen we dat we beiden nu actief zijn op het vlak van sociale media in het onderwijs. Marcel nodigde me uit voor een bezoekje aan het elab dat ik kon combineren met een blogcoachings sessie in Breda. Handig toch van Twitter dat je zo in contact blijft!

IMG_3534.JPGGrappig was wel dat ik meteen vertelde van mijn blogweek en mijn voornemen dit te bloggen en Marcel daarna meerdere keren na een ontboezeming uitriep: ‘maar dit is niet voor het blog!‘ Wat maar weer eens bewijst dat we ook zelfcensuur toepassen…

Het elab ziet er echt supermooi en hightech uit, al legde Marcel uit dat het vooral smartboarden en beamers zijn. Het leukste vond ik de video tafel (zie plaatIMG_3528.JPGje hieronder) met bv. een filmpje over weerstand op school. Hierbij moeten de deelnemers ieder 6 kritische momenten kiezen uit het filmpje en daar over onderhandelen om de 6 belangrijkste te kiezen. Lijkt me een erg leuke werkvorm. Het lab nodigt uit tot experimenteren en Marcel vertelde van een docent die eerst geen account wilde aanmaken maar uiteindelijk trots een les me sociale media presenteerde en dit de volgende dag wilde toepassen.

Innofun werkt vanuit het klavertje 4 model met sociale media in het onderwijs (didactische meerwaarde, digitaal burgerschap, samenwerken en externe communicatie). Zelf mis ik daar professionalisering van leerkrachten nog in, maar dat kun volgens Marcel zien als de grond waarin klavertje4 tot bloei kan komen, dus infrastructuur, maar ook vaardigheden (didactische, ICT, mediawijsheid)….  Innofun werkt vanuit Virtual Action Learning (VAL), startend vanuit de eigen vragen van deelnemers.

Een interessante discussie die we hadden vond ik over het verschil tussen docenten die wel of niet eigen lessen ontwerpen/aanpassen versus docenten die een methode uitvoeren. Als docenten niet ontwerpen, wordt het ook veel lastiger om sociale media in te zetten op een creatieve manier. Volgens mij is dat wel een kernvraag om aan docenten ook te stellen. Als je wel zelf geniet van lessen en werkvormen ontwerpen, is het ook leuk om te verzinnen wat je met de nieuwe tools kunt doen.

This entry was posted in Sociale technologie and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*