Voicethread in online cursussen of workshops

De LOSmakers is een groep die op LinkedIn uitwisselt over Leren en Opleiden met sociale media. Iedere laatste donderdag van de maand is er een uitwisseling rond een tool of een trend. Deze week stond video als medium centraal… Het is tegenwoordig al heel gewoon om filmpjes op Youtube te zoeken en te gebruiken in presentaties. Maar wat kun je nog meer met het medium video? Zijn er ook creatievere vormen dan een filmpje in je presentatie toevoegen?

Voicethread

We hebben ge-experimenteerd met voicethread. Steven heeft een presentatie gemaakt met screencast-o-matic en dit in voicethread gezet. Dit is een betaalde tool. Voor 4,95 dollar kun je 3 video’s opladen. De ervaring is dat ze heel klantvriendelijk zijn je graag helpen als je tegen problemen aanloopt.

Een aantal observaties

De deelnemers vinden dit een leuke, interactieve tool. In dit geval is de inhoud van de voicethread een video, maar dit hadden ook een aantal foto’s kunnen zijn. Het is bij ons gebruik van voicethread (waarbij een video centraal staat) niet goed te zien wie op welk moment reageert, maar na wat puzzelen blijkt dat op het balkje onderaan wel te vinden is. Niet iedereen vindt het aantrekkelijk, het komt hoekig en komt niet heel dynamisch over, al zijn de meningen hier over verdeeld. Het is een asynchrone tool, waarbij iedereen op zijn eigen tijd reageert, in die zin is het geen alternatief voor een skype of google hangout met video omdat dat videoconferencing tools zijn, waarbij je tegelijk online bent. Het voordeel van asynchroon is dat alle bijdragen heel goed bewaard blijven en goed traceerbaar zijn. De techniek werkt niet perfect want bij 1 persoon is het geluid niet te horen, maar bij alle anderen wel.

Andere manier van werken- werken vanuit de tool of vanuit het doel?

Online werken met video vraagt om een hele andere manier van werken. Zoek naar de voordelen van dit medium om het optimaal te benutten. Bijvoorbeeld, deelnemers hebben gemerkt dat een scherm automatisch aandacht trekt, gebruik dan wellicht Prezi om het visueel aantrekkelijker te maken dan Powerpoint. Uitgaan van de techniek kom je op andere activiteiten. De code in de technologie dwingt je om je op een bepaalde manier te uiten. Door de tool te leren kennen en er creatief mee om te gaan kun je ook op andere leeractiviteiten komen dan je face-to-face. Een tool kan je beperken, maar door omdenken kun je tot nieuwe dingen komen. Tegelijkertijd is ook het gevaar dat wie een hamer heeft automatisch een spijker zoekt. Dus blijf kritisch op je tools en kies niet voor voicethread omdat het zo veel kan. De kenmerken van voicethread zijn gebruik van video of foto’s, mogelijkheid tot reacties en asynchroon gebruik.

Waar zou je Voicethread voor kunnen gebruiken?

  • Vooraf voor een bijeenkomst of les om mensen alvast te laten reageren op een onderwerp, hierdoor hebben mensen dan alvast nagedacht over het onderwerp en kun je face-to-face verder komen. Dit zou ook passen bij ‘flipping the classroom’.
  • Gezamenlijk ontwikkeltraject waar mensen dingen kunnen blijven toevoegen, en zo samen iets maken
  • Een vraag centraal stellen en input vragen van anderen waarbij mensen op elkaar gaan reageren
  • Kritische beroeps situaties filmen waar mensen op kunnen reageren
  • Ter kennismaking
This entry was posted in Nieuwe leerinterventies, Online faciliteren and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*