Gebruik groepswerk om mensen online betrokken te houden

Ik werd gevraagd om de gratis food systems e-course ontwerpen en faciliteren voor 500 deelnemers van over de hele wereld – ik twijfelde niet om hier ja tegen te zeggen. Ik vond dit meteen een super leuke opdracht. Zo’n grote en diverse groep! Ik zag het als mijn persoonlijke uitdaging om te zorgen dat de 500 mensen actief zouden blijven, en dat ze ook echt food systems denken zouden gaan toepassen. Het werd een traject van 5 weken: 4 met een eigen thema. Halverwege was er een inhaalweek. De tijdsinvestering was 16 uur. 

Ik heb er voor gekozen om sterk in te zetten op samenwerkend leren. Dit bestond uit vier groepsopdrachten van een uur met als uiteindelijke opdracht om samen een blog te schrijven. De beste blogs werden door een expert jury beoordeeld en gepubliceerd. Overigens hebben mensen hier meer tijd in gestoken. 

In het online platform kunnen we de prestaties in de cursus van verschillende typen deelnemers vergelijken. Zo hebben wij deelnemers met en zonder groepswerk vergeleken. De voortgang wordt gemeten in punten. De groepsmensen haalde duidelijk meer punten.

De gemiddelde score van de deelnemers met groepswerk was: 317,3

De gemiddelde score van de deelnemers zonder groepswerk was: 219

De groepsdeelnemers zijn dus veel actiever bezig geweest in de cursus. Het kan natuurlijk ook zijn dat deelnemers met een hogere motivatie zich wellicht eerder opgeven voor groepswerk. Ik denk zelf dat er snel een sterke band kan ontstaan, waardoor je je betrokken voelt. Zo werd in een van mijn eigen groepjes iemand ziek en kreeg van alle kanten sterkte toegewenst en bedankjes voor zijn inzet. Ook in korte tijd kan zo’n band ontstaan. Lees verder in deze blogpost als je wilt weten hoe het groepswerk is georganiseerd.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*