Iedereen kan lifehacken

Tijdens een bijeenkomst bij Agri-ProFocus over het gebruik van online tools voor interactie tussen professionals kreeg ik een artikeltje over lifehacken. Martijn Aslander en Frank Meeuwsen schrijven het weblog lifehacking, met tips en methodes om beter met informatie om te gaan. Lifehacking is een serie tips om informatiestress te verminderen.

Een van de methodes is Real Simple Syndication, oftewel RSS. Kort gezegd is RSS een signaal wat een website afgeeft waardoor je weet dat er een nieuw item is geplaatst. Een website heeft een RSS feed, je kunt die signaaltjes volgen via een RSS reader. Een leuke video die uitlegt wat RSS is, is hier te vinden. Volgens Aslander gebruikt slechts 2 procent van zijn publiek RSS-feeds. Ik denk dat het wel iets hoger ligt, maar misschien is mijn beeld vertekend omdat ik met veel mensen werk die wel RSS feeds volgen. Het grappige is dat RSS-feeds blijkbaar heel ingewikkeld/technisch over komen op mensen die het niet kennen. Als ik over weblogs, discussieforums en RSS feeds praat krijg ik vaak de reactie: ‘en wanneer moet ik dat dan allemaal lezen?’ en ‘moet het allemaal nog sneller?’ Misschien zou er een vriendelijker naam moeten komen voor RSS.

Ik ben met Aslander eens dat RSS feeds juist kunnen helpen je niet overstroomd te voelen door informatie, omdat het je email inbox kan leeg maken. Tenslotte stroomt die informatie maar door, en bepaal je zelf wanneer je tijd hebt om er naar te kijken of niet. Ik heb een bv. de yahoo-group over online facilitation aan mijn RSS reader toegevoegd ipv aan mijn email. Nu zie ik de titels van berichten in mijn RSS reader en krijg niet meer alle berichten per email. Ik voel me nu niet verplicht alles te lezen en ‘weg te werken’. Als ik op vakantie bent, stroomt de informatie door en ga ik niet de ‘oude’ informatie doorlezen. Bij email voel ik toch de neiging alles te moeten lezen.

Meer redenen for managers om RSS te gebruiken is te vinden in dit artikel van techsoup, evenals een goede uitleg hoe je kunt starten met het kiezen van een RSS reader en een aantal feeds die je wilt volgen. Zelf gebruikte ik tot voor kort Google Personalized Pages en Bloglines voor het volgen van weblogs. Nu gebruik ik Pageflakes (en nog steeds bloglines voor mijn weblogs). Ik ben begonnen met Google Reader, maar vond het toen niet handig, het schijnt nu wel veel beter te zijn. Je moet uitvinden wat voor jezelf werkt.  Waarschijnlijk helpt het om te beginnen met een makkelijke RSS reader en een aantal weblogs of sites die je interessant vindt. Maar uiteindelijk komt het wel aan op snel kunnen scannen van informatie en je niet verliezen in het lezen van een hoop irrelevante dingen. Lifehacken dus!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Iedereen kan lifehacken

 1. hoi, wat was je reden om van google/ig naar pageflakes te veranderen? ik gebruik ook google/ig (en ook bloglines), maar ben best tevreden met ig.

  Bloglines zou ik intussen wel willen veranderen naar google/reader omdat je daar nu meer mee kunt. Reden dat ik het niet doe, is omdat je in bloglines (volgens mij nog steeds als enige) ook kunt abonneren op emailnieuwsbrieven van sites die nog geen rss hebben.
  groeten, Wouter

 2. admin says:

  Hoi, een aantal feeds waren weg, dus vond ik mooi om iets anders te proberen. Pageflakes kan meer met multimedia en to do lijstjes etc. geloof ik. Ik zie niet veel verschil eerlijk gezegd (er zijn ook tabs).

  Van bloglines wist ik niet dat je emails kunt ontvangen. Dan kun je ook Dgroups toevoegen? (volgens mij werkt de RSS van Dgroups nog niet goed).

 3. Steven says:

  Helemaal mee eens, RSS werkt prima om informatie te ordenen. Ik moest wel ‘ergens doorheen’ om met RSS te gaan werken en daarna al die e-mailnieuwsbrieven op te zeggen, maar daar ben ik nu heel tevreden over.
  Afstappen van een gewoonte blijft heel lastig, en dat is waarschijnlijk ook waarom 98% dat nog niet heeft gedaan.

  Over lifehacken gesproken: http://www.lifehacker.com is een van mijn favoriete feeds. Een bonte mix van ‘hacks’ voor internet, software en de rest van het leven waar ik regelmatig wat aan heb.

  En hierbij van harte met de start van je bedrijf en nieuwe website. Ik heb je feed opgenomen in mijn (Google) reader… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*