Video: beyond talking heads

Woensdag was er een LOSmakers meetup over video. Ondanks dat ik 4 keer ben nat geregend op heen en terug weg was het een heel inspirerende bijeenkomst. Leuk om uit te wisselen met anderen die ook met video experimenteren. Ik heb op de universiteit eens een film over de pre-historie gemaakt en daarvoor hadden we een echt montage kamer. Ik denk dat door smartphones en tools als periscope en screencasting video binnen het bereik van elke gek /trainer/ adviseur is gekomen. Leuk om mee aan de slag te gaan, maar het is ook nog wel weer tricky.. Zelf kom ik snel uit op een ‘talking head’ filmpje. Iemand interviewen en dat dan online zetten. Dit komt omdat ik editen ook nog wel veel tijd vind kosten en dus het liefst werk met videos die ik niet meer  hoef te editen.

Professional of zelf?

Een belangrijke vraag voor mij blijft wat doe je zelf en wanneer ga je een professionele filmer inschakelen? Soms hangt het ook van het budget af maar ik probeer in ieder geval te kijken naar hoe vaak je het filmpje kunt gebruiken en hoe snel de inhoud achterhaald zal zijn. Een mooie opmerking van Matthijs vond ik ook dat je gewoon zelf je uren moet draaien in het maken van video’s dan kun je daarna ook beter samenwerken met professionals en weet je beter wat je wilt en kun je dat beter uitleggen.

Storyboarden

We zijn aan de slag gegaan met storyboarden. Bart Wagenaar legt hier uit wat storyboarden is. Volgende week ga ik naar de Learning en Technologies conferentie en we besloten daar een filmpje voor de storyboarden.

Het was heel leuk om te storyboarden, dan zie je pas dat je in woorden misschien hetzelfde zegt maar dat je er hele andere beelden bij hebt. Een mooi middel om ook in andere ontwerpprocessen in te zetten. Voordat je een video gaat maken helpt het zeker om te weten welke shots je wilt schieten.

Beyond talking heads

Mijn eigen vraag is dus wat je nog meer kunt doen in een video in plaats van een “talking head”. We gingen aan de slag met cases. Mijn eigen case ging over een video rond beoordelen. Wat ik al snel oppikte was het idee dat je goed naar je doel moet kijken en dan kun je wellicht ook naar video’s zoeken die al bestaan.. Je kunt natuurlijk ook een bestaande video uit een ander vakgebied halen en zo een gesprek starten, in mijn geval bv. een video over het beoordelen van een turnoefening.

Andere ideeen die ik heb opgedaan:

  • Een talking head filmen maar daar wat context voor en na geven (zoals in de video hierboven met Bart)
  • Bestaande video beelden gebruiken en daar voice over bij gebruiken
  • Screencasten via een screencast programma zoals screencast-o-matic– een powerpoint opnemen en daar bij praten
  • Werken met een serie foto’s en daar en verhaal bij vertellen
  • Werken met tekeningen. Een goed idee is om via Fiverr.com de tekeningen te laten maken
  • Animaties maken via sites als powtoon of videoscribe
  • Filmen van een interview
  • Filmen van 2 of 3 mensen die in gesprek zijn

Hebben jullie nog een goede video ter inspiratie voor mij?

This entry was posted in Nieuwe leerinterventies, Sociale technologie and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*