Mijn blended leren avonturen in Milaan

Deze blogpost staat ook op ennuonline.com. Als je meer wilt lezen over leren en technologie kun je je daar aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Ik liep met Alette, Sjaak en zijn vrouw in Milaan. We hadden één dagje in Milaan voor de conferentie van Hofstede Insights waarin ik een aantal mythes over blended leren moest zien te ontkracht. Als je maar één dag in Milaan hebt wil je natuurlijk graag de dom zien. Ik was bang dat we de verkeerde uitgang hadden van de metro, niet de uitgang waar ‘duomo’ bij stond. Echter, we kwamen de metro uit en Bam! daar was de kathedraal van Milaan. Echt super indrukwekkend. De dom is zo groot dat elke uitgang van de metro er wel heen leidt…. Ik krijg niet dagelijks een uitnodiging om in het buitenland een sessie over blended leren te verzorgen. Toen deze uitnodiging op mijn deurmat viel wilde ik daarom in ieder geval een dagje toerist spelen er aan vast plakken. En dat is gelukt! Ik kan Milaan zeker aanraden. De dom, maar ook de castello Sforzesco is de moeite waard.

Aan de slag met ontkrachten

De volgende dag moest er dan toch gewerkt worden vanaf 10.00. De groep Hofstede Insights consultants heeft nog niet veel ervaring online. Ze adviseren over interculturele communicatie en zitten veel in het vliegtuig, dus er is juist veel potentie om blended te werken lijkt mij.  Ik had via de organisatie gehoord dat veel mensen nog wel huiverig staan tegen over online en blended werken. Daarom wilde ik in ieder geval mythes en misconcepties boven tafel krijgen en bespreken. Verder had ik echte klantvragen opgehaald zodat ze aan eigen cases konden werken.

Ik startte de sessie met de blended leren Bingo, daarna presentatie en discussie over de mythes waarna er tijd was om aan de slag te gaan. De groepjes consultants maakten een blended ontwerp voor een eigen gekozen klantvraag. Daarna moesten ze dit ontwerp pitchen aan de klant. Zo konden ze meteen oefenen met het aan de man brengen van een blended ontwerp. Als laatste was er ruimte voor tools en techniek. Hieronder mijn presentatie. NB. het lijkt wel of het invoegen van slideshare presentaties minder goed werkt. Hier is ook de presentatie over online and blended learning 

 

Zijn alle mythes over blended leren ontkracht?

Een aantal wel denk ik. Ik heb mensen zeker enthousiast gemaakt om te gaan experimenteren met blended leren. Een mythe die zeker aan het wankelen is gebracht is “je hebt face-to-face nodig voor emotionele connectie“.  We spraken over online dating online en online verliefd worden. Als dat kan: waarom zou je online als trainer geen emoties kunnen oproepen?

Ook het idee dat online leren individueel en saai is ging op zijn kop. Veel zagen online als optimaal voor het overbrengen van informatie (mythe 1). Het leren in eigen tijd is zeker een voordeel, maar dit kan ook sociaal en interactief zijn. Een persoonlijke aanpak online helpt hierbij.

Een ander nieuw inzicht was om blenden in te zetten om je leerproces beter te doseren (niet drie dagen overgieten, maar twee maanden met interculturele communicatie aan de slag). Ook voor spaced repetition en om te helpen bij de toepassing.

Ik ben blij dat ik heb gekozen voor deze focus op onderliggende beelden bij blended leren. De tools en het experimenteren komen hierna wel.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*