3 tips voor zoeken via een zoekmachine

googled.jpg(cartoon via Gemm)

Ik geef  sinds vrijdag les aan de Masters opleiding van de Rotterdam Business School, aan een internationale groep studenten, voor de overgrote meerderheid Chinese studenten. Het is een erg leuk ervarings-gericht vak, het heet ‘Interactive Project Design’, met een basis in soft systems methodology. Het cliche is dat je iets pas echt leert als het aan anderen moet onderwijzen. Nu geloof ik daar niet in (je kunt ook wel iets leren door het vaak te doen). Toch leerde ik wel iets wat ik nu zelf toepas. Een van de competenties is ‘information seeking’, waarvoor ik een handout maakte met tips over online information seeking. Nu google ik zelf vooral om iets terug te vinden wat ik al kende (en wat ik sneller kan vinden via google dan via mijn delicious bookmarks ). De meeste internet bronnen vind ik vooral via mijn RSS feeds, weblogs, en online forums, soms via twitter.

Door het maken van de handout kwam ik op 3 google tips die ik nog niet gebruikte en daarna wel heb gebruikt (misschien werken ze ook voor andere zoekmachines):

1. Gebruik een speciale site search om op een sleutelwoord op die site te zoeken. Bv. voor blog instruction op de techsoup site gebruik je “blog instruction” site:www.techsoup.org

2. Maak gebruik van google images of google scholar om bv. grafieken of onderzoeksrapporten te vinden. Ik gebruikte wel google images, maar vooral om fotos te zoeken. Via de grafieken, kun je ook weer op interessante sites komen.

3. Stop niet op de eerste pagina (beetje logisch, maar doe ik zelf toch ook wel vaak..).

Wat trouwens erg leuk zoeken is via Technorati, waar je op blogs, videos etc. kunt zoeken. Overigens ging het ook om het scannen en valideren van informatie. En bijhouden van nieuwe updates. Bij navraag bleek niet een van de studenten RSS feeds te kennen. Een uitleg over RSS kun je vinden in een vorige blogpost.

Wil je meer tips voor zoeken via Google kijk dan op: 12 tips to search google like an expert of Top 10 obscure Google Search Tricks en nieuw is 111 Google tricks you may not know about

Ik realiseer me ook dat ik zelf google niet gebruik om te zoeken, en vooral online social networks gebruik om interessante informatie te vinden, wat ik dan lees of in bookmarks opsla. Het is echter moeilijker uit te leggen hoe je een online social network bouwt, dan hoe je op google kunt zoeken…

This entry was posted in De knowmad. Bookmark the permalink.

2 Responses to 3 tips voor zoeken via een zoekmachine

  1. Ik heb zelf een poosje http://www.soople.nl/ gebruikt. daar zitten de meeste handige google opties in verwerkt. Na een poosje proberen ken je de meeste opties direct, b.v. zoeken op filetype=pdf voor documenten.

    Ik heb vorig jaar een aantal studenten begeleid in maken van landenanalyses. Voor mij was het een grote afknapper hoe kritiekloos (HBO) studenten omgaan met gegooglede informatie, en weinig kunnen onderscheiden naar betrouwbaarheid / relevantie. Dat zou voor mij een key issue zijn.
    groeten, wouter

  2. admin says:

    Hoi Wouter, bedankt voor de tip, ik kende soople nog niet. Goed idee om genoeg aandacht te besteden aan betrouwbaarheid van informatie. Met mijn dochter had ik dat al met haar spreekbeurt over katten. Iemand schreef “een vrouwtjes kat heet kattin”!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*