Serendipiteit

Ik zoek vaak naar een plaatje bij een onderwerp bij Google Images (of in Flickr). Bij het engelse ‘serendipity’ kom je bij allerlei romantische plaatjes, en mooie restaurants, bij het nederlandse ‘serendipiteit’ krijg je allerlei radios en TVs die uit elkaar liggen! (zoals deze). Dus misschien is er toch een verschil in betekenis. Ik kende serendipity vooral in het engels, verschillende mensen gebruikten de term, en ik snapte hem wel, maar wist toch niet zo goed wat het voorstelde.

 serendipiteit.jpg

Afgelopen vrijdag hebben we verhalen getafeld (of hoe is dat in voltooid tegenwoordige tijd: tafels geverhaald?), een leuke vorm van kennismaken/uitwisselen, waarbij iedereen (in dit geval een netwerk van beginnend freelancers) een verhaal inbrengt, op enig moment tijdens het eten. Bij de uitleg over serendipiteit viel voor mij het kwartje over het belang hiervan. Volgens wikipedia is serendipiteit het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders of beeldender: het zoeken naar een speld in een hooiberg, en eruit rollen met een boerenmeid.

Ik denk dat dit juist een belangrijke functie is van een leernetwerk in het algemeen: door de interactie met anderen die misschien op een heel andere manier met vergelijkbare dingen bezig zijn kunnen er kwartjes vallen. Zonder dat je bewust bezig was met een leervraag. Misschien is dit voor anderen heel logisch, maar ik zag een leernetwerk toch vooral als de plek waar je met je eigen vragen en eigen zoektocht aankomt. Een voorbeeld: door mijn online netwerk van mensen die met web2.0 tools voor non-profit organisaties bezig zijn, kwam ik steeds het woord ‘widget‘ tegen (wat is trouwens de nederlandse naam hiervoor?). Ik was zeker niet op zoek naar widgets. Maar nu zie ik het belang van widgets, als poorten waardoor informatie op het internet wordt doorgegeven en gekoppeld. (voor wie nieuwsgierig is, ik heb er in het engels een blogpost over geschreven). Via reflectie (ook belangrijk, daar niet van!) was ik nooit op widgets uitgekomen.. 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*