De wereld verandert, maar Sinterklaas verandert niet

Ik ben zelf gek op Sinterklaas, probeer zelfs het Sinterklaas journaal te volgen maar dat vinden mijn kinderen kinderachtig (ze vinden mij EN het journaal kinderachtig…). Jammer hoor. Dit is het eerste jaar dat geen van de kinderen meer gelooft in Sinterklaas en dat maakt het wel minder spannend. Al is het ook wel weer grappig dat de jongste het lootjestrekken leidt via lootjestrekken.nl en de anonieme berichtjes daar heen en weer vliegen. Maar goed, ik kwam via Winkwaves deze oude video van de Sinterklaas intocht in Amsterdam tegen (uit 1952!).

Vergelijk dat nu eens met de intocht van dit jaar in Harderwijk

Behalve dat het in kleur is, is er toch weinig verschil!! Misschien was het in Amsterdam nog drukker dan nu omdat er toen minder mensen via de televisie keken. Maar de aankomst per boot en de tocht per paard lijken toch wel erg veel op elkaar! Ik vind dit heel intrigerend omdat er zoveel dingen wel veranderen en veel organisaties veranderen omdat ‘de omgeving verandert’ en dat is natuurlijk ook zo, internet, globalisering, crisis… Kerken lopen leeg; kinderen gaan langs de deur met Halloween in plaats van Sint Maarten, maar uiteindelijk is er toch er weinig veranderd bij de intocht van Sinterklaas.

Hoe komt dat dan dat hier zo weinig spontane verandering in zit? Of zien jullie wel grote veranderingen in de Sinterklaas viering?

This entry was posted in Veranderkunde and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*