Maak je eigen slidecast

Hier is mijn derde slidecast. Erg leuk om te maken vind ik. Deze slidecast heeft een presentatie van Herman Brouwer over het faciliteren van ‘multi-stakeholder processes’. In het Engels dus, want het was voor een teleconferentie met het Forest Landscape Restoration netwerk. Ik ben als adviseur en zijlijn-co-facilitator betrokken bij dit netwerk. Wat is een slidecast? Eigenlijk gewoon een powerpoint presentatie waarbij je ook de presentator kun horen praten, de die online te beluisteren is. Het mooie is dat er 11 mensen bij de teleconferentie waren, maar hij nu al 106 keer beluisterd is in een paar dagen. Hier is tie mocht je ook in het onderwerp geinteresseerd zijn.. Daarna volgt de uitleg hoe je dit ook zelf kunt maken.

Een slidecast maken is niet moeilijk Hoe doe je dit?

  1. Eerst moet je de presentatie opnemen en zorgen dat je een mp3 file ervan hebt. Wij gebruikten hidefconferencing waarmee je tegelijk een teleconferentie kunt opnemen. Er zijn ook losse tools zoals hotrecorder.
  2. Het makkelijkst is als je zo precies goed opneemt zodat je niets hoeft te deleten. Maar als je dat wel wilt doen kun je een online editing programma gebruiken zoals Audacity, een gratis programma.
  3. Laad je powerpoint presentatie op slideshare.
  4. Klik daarna op ‘edit presentation en op ‘create slidecast’. Daarna klik je op ‘upload mp3’ wat je daarna meteen ziet op je scherm.
  5. Je komt dan bij een scherm met 3 delen waarmee je kunt zorgen dat de stem bij de juiste powerpoint dia praat. Niet schrikken, het is even zoeken maar daarna is het heel makkelijk. Het scherm ziet er dus zo uit:
  6. In het bovenste deel zie je de powerpoint dia’s. Daaronder is de ‘audio-verdeel-tool’ en daaronder is het overzicht van de hele audio lijn omdat hij niet in 1 keer op de audio verdeel lijn zichtbaar kan zijn (tenzij je een heeele korte presentatie hebt natuurlijk..). Wat je doet is simpelweg de hele audio afspelen en rustig wachten tot je hoort dat er een overgang naar een nieuwe dia komt. Dan schuif je het einde van de nieuwe dia op de juiste plek met de audio-verdeler. Enkele tips nav fouten die ik maakte in het begin: je kunt alleen schuiven met het begin en eind van de slide die je geselecteerd hebt door erop te klikken (ik probeerde maar te schuiven lukraak wat niet lukte). Dus klik steeds op de volgende dia, en dan kun je het einde vaststellen. Het geselecteerde deel wordt grijs dus zo kun je het ook zien. Een andere fout die ik maakte is dat ik niet snapte hoe ik verder moest toen ik aan het einde van de audio-verdeel tool was. Hiervoor gebruik je dan de onderste tool met het overzicht. Je kunt dat venster schuiven naar het deel waarmee je aan het werk bent.

Succes! Mocht je er niet uitkomen, kun je ook nog de offiële slidecasting demo bekijken of in de frequently asked questions zoeken.

This entry was posted in Online faciliteren. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*