Zeven nieuwe online ijsbrekers

De 10 online ijsbrekers op mijn Engelse blog zijn heel populair. . Daarom zeven nieuwe ijsbrekers:

  • Abc -tjes Hoewel ik een grote hekel heb aan Abc- tjes op bruiloften heb ik wel een goede ervaring met een online abc-tje. Vraag mensen om een woord te verzinnen met de volgende letter en zichzelf nav dat woord te introduceren. Voorbeeld; de eerste persoon kiest de A van aardbei van zij daaraan verslaafd is, de tweede kiest de B van Brazilië, enzovoorts. Je kunt natuurlijk een beetje sturen of mensen een woord kiezen uit de persoonlijke of professionele sfeer door zelf te beginnen.
  • Associaties. Hierbij maak je gebruik van ‘free association’. Vraag deelnemers om 3 woorden te bedenken in vrije associatie met één van de thema’s van de workshop. Deze woorden kun je dan in een Wordle gooien, zodat je een mooi plaatje krijgt, waarbij belangrijke termen groter worden weergegeven. Vanuit het plaatje kun je het samen nog verder analyseren. Wat valt op bij de belangrijkste woorden? Wat zijn de positieve en negatieve associaties? Welke woorden zijn helemaal niet genoemd?
  • Huishoudens of studentenhuizen Dit is een ijsbreker die ik heb leren kennen in de Foundations workshop van CPsquare’s en die ik daarna nog een paar keer heb gebruikt.  Deze oefening werkt ook goed in grote groepen om mensen in wat kleinere, veiligere groepjes aan de gang te krijgen. Je maakt zelf huizen, boerderijen, flats, tenten, kastelen, wat je maar wilt aan online. Daarna verdeel je de deelnemers over de huizen. Geef de bewoners een opdracht, bijvoorbeeld het verzinnen van een naam voor hun huishouden.
  • Foto verhaal Vraag mensen om een foto te zoeken die hun verwachtingen visualiseert. Ze kunnen zoeken via Google afbeeldingen, Flickr of een andere foto-site. Dit geeft een mooi, visueel beeld van de verwachtingen, die daarna natuurlijk kunnen worden toegelicht. Natuurlijk kun je ook een andere vraag stellen, bijvoorbeeld een afbeelding zoeken die je stemming uitdrukt of je beroep. Het zoeken van foto’s op een foto – site maakt het veel creatiever dan het delen van eigen foto’s; hoewel dat natuurlijk ook kan.
  • Stem ijsbrekers Voicethread is een hele grappige gratis service, waarbij je een korte video kunt maken waarbij deelnemers commentaar kunnen inspreken. Als je veel gebruik maakt van tekst kan dit een mooie afwisseling zijn. Via je webcam kun je een video maken waarin je een vraag stelt. Deelnemers kunnen dan op deze vraag antwoorden. Een nadeel van deze ijsbreker is dat hij vrij ingewikkeld is, dus misschien minder geschikt voor het begin van een online uitwisseling, tenzij iedereen heel handig is online.
  • Speurtocht Ik herinner me twee goede speurtochten die ik in trainingen ooit heb ingezet. In Mali moesten groepen op zoek naar een aantal voorwerpen in beperkte tijd (sigaret, tomaat etc. :). In Ghana had ik een hele ingewikkelde speurtocht opgezet en daarbij ging het om de groepsdynamiek. Eén iemand in de groep was hierbij de observator.  Ik heb dit nooit vertaald naar online oefeningen, maar volgens mij kan het wel. Je kunt mensen vragen in bepaalde tijd te zoeken naar internetbronnen over een bepaald onderwerp.  Daarna kun je de hele groep vragen de bronnen te evalueren op relevantie. Zo heb je meteen een mooie lijst!  Wat ik wel een keer heb gedaan is mensen een foto die je zelf op internet hebt gevonden laten zoeken. Dit was moeilijker dan je denkt.
  • Youtubing Paul de Leeuw heeft altijd een youtube compilatie over een bepaald onderwerp van de dag (bestaat dit programma eigenlijk nog?). Dit kun je online ook doen. Vraag mensen bijvoorbeeld een humoristische video over social media te vinden. Of een video die het tegenovergestelde weergeeft van hun eigen mening.  Een internationale groep die werd gevraagd te bloggen over hun impressies van Nederland vond deze grappige fiets video.

Heb je zelf een leuke ijsbreker? Laat het weten via het commentaar!

This entry was posted in Online faciliteren and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*