Leren in tijden van Google

foto (6)Deze blog is geschreven voor NVO2.

Ziehier Kiekeboe onze nieuwe hamster… Het beestje was ontsnapt en wat zoeken in huis leverde (natuurlijk) niets op. Ik besloot toch even te Googlen en kreeg wat goede tips: (1) zoek ‘s avonds / ‘s nachts want overdag heeft geen zin dan slaapt ie en (2) leg eten in verschillende kamers en kijk waar het eten weg is – in die kamer zit ie. En ja wat een goede tips! Overal 4 korreltjes eten neergelegd en alleen in de huiskamer was het weg. S’avonds laat zagen we hem opeens rennen! Zo zie je dat zelfs bij het zoeken van een ontsnapte hamster zoeken op internet een rol speelt.

Nog een eigen ervaring: ik wilde leren om social network analyses te doen, voor mij een nieuw vakgebied. Mijn eerste stap was het volgen van een e-learning cursus. De cursus viel heel erg tegen want het waren 4 online colleges, zonder oefeningen en zonder de mogelijkheid vragen te stellen. Hierna ben ik op zoek gegaan naar gelijkgestemden en hebben we met 4 professionals afgesproken om uit te wisselen over social network analyse. Dit leidde tot veel inspiratie en steun en het idee om het te gaan toepassen en zo al doende te leren.. Ik ben lid van een internationale facebook groep getiteld ‘Network weaving’ waar ik een aantal van mijn praktijkvragen kwijt kon. Daar bood een Canadees aan om een keer te Skypen en zo te helpen met een analyse in de praktijk. Hier heb ik heel veel van geleerd. Nu lees ik het boek Analyzing Social Networks omdat het in deze groep werd aangeraden, het leest heel anders omdat ik het nu vanuit 2 praktijkervaringen lees. Uiteindelijk ga ik in oktober een MOOC volgen over SNA en die MOOC kwam ik op het spoor omdat ik de hashtag #sna volg op twitter. De praktijkervaringen delen we in november in een netwerk waar één van ons lid van is.

Ik zie om me heen dat technologie manieren van leren beïnvloeden – het is heel normaal om youtube filmpjes te gebruiken in een training, les of opleiding en zo komt de wereld binnen. Er zijn MOOCs (Massive Open Online Courses) waar mensen gratis aan mee doen. Professionals gebruiken handige apps, twitter, LinkedIn groepen of sociale media om bij te blijven. Als je niet op een naam kunt komen google je even.. Door nieuwe media zijn er ook nieuwe mogelijkheden om te leren. Jane Hart denkt dat er behoefte is aan een learning ‘concierge’ binnen organisaties.

Wil je meer leren over alle ontwikkelingen en innovaties door nieuwe media? Kijk dan eens op onze website Ennuonline. Vanuit En nu online start in januari 2014 een nieuwe leergang leren en veranderen met sociale media.

This entry was posted in De knowmad. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*