Bouw je eigen widget…

Ik werk mee aan de organisatie van een conferentie over communities of practice in Nederland. “CoP.NL is een initiatief om in de Nederlandse context CoP-enthousiasten en professionals in contact met elkaar te brengen, kennis uit te wisselen en ervaringen over het werken in CoPs te gebruiken om nieuwe inzichten te krijgen.” De conferentie zal plaats vinden op 2 juni 2008 in Wageningen. Als je geinteresseerd bent om deel te nemen, kun je mij een mail sturen.

Via Beth Kanter leerde ik Sproutbuilder kennen. Sproutbuilder is een online (gratis) service waarmee je je eigen widget kunt maken. Wat is een widget? Ik weet niet of er een goed nederlands woord voor widget bestaat, maar een widget is een stukje code die je in een website kunt plakken, waarmee je bepaalde informatie op je website of je weblog kunt laten zien. Het voordeel van een widget is dus, dan je deze informatie heel makkelijk op verschillende websites tegelijk kunt aanbieden. Bovendien wordt de informatie automatisch aangepast, als deze in de bron wordt aangepast. Een voorbeeld hier van is Focuss.info, een zoekmachine voor internationale samenwerking. Zij bieden de zoekmachine als widget aan, en zo hebben al 9 organisaties ervoor gekozen om deze zoekmachine via hun website aan te bieden. Om te zien hoe dat er uit ziet, kun je bij de EUFORIC website kijken door hier te klikken. Ik wilde sproutbuilder uit testen en heb daarvoor de CoP.nl conferentie als test case gebruikt. Het is erg makkelijk te doen, en er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals het toevoegen van audio. Was leuk om te doen! Het voordeel is dat iedereen met een weblog of website nu ook deze widget zou kunnen aanbieden, en daarmee de informatie over de conferentie zou kunnen verspreiden. Met een goed online netwerk kun je dan informatie snel onder de aandacht van een grote groep mensen brengen. (helaas is mijn nederlandse online netwerk nog niet zo groot dat deze de blogosphere als vanzelf doorgaat, bovendien gaan we in dit geval een aantal informele netwerken uitnodigen)


This entry was posted in Leren in netwerken. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*