Web2.0 tegensputteringen

Marshall Kirkpatrick heeft een leuke blogpost in het engels met 10 common objections to social media oftewel 10 tegensputteringen tegen social media of web2.0 tools, de tools die interactie via het internet makkelijk maken. Het leek mij leuk om een eigen rijtje te maken met opmerkingen die ik zoal hoor:

1. Ik krijg mijn email al niet weggewerkt.

2. Maar die weblogs gaan toch vooral over het feit dat Jesper of Anika een tandje is verloren enzo?

3. En hoeveel tijd kost dat wel niet dat webloggen? Niemand is toch geinteresseerd in mijn onzin? 

4. Die jongeren zetten zo maar hun hele hebben en houden op internet!

5. Moet het nu allemaal nog sneller gaan?

6. Ik heb ook nog werk te doen….

Ik antwoord meestal door uit te leggen dat professioneel netwerken en leren via internet een hele nieuwe mogelijkheid is, maar dat het inderdaad tijd kost om er in te duiken en het te leren. Zoals met alle nieuwe vaardigheden overigens. Het kost ook tijd om je interactie vol te houden bv. weblogs te lezen of mee te doen aan discussiefora. Als je niet gefocused bezig kunnen zijn en snel informatie kunt scannen, kun je heel veel tijd verliezen. Als mensen moeite hebben met het snel wegklikken van mailtjes die niet belangrijk zijn, kan het ook moeilijk zijn om op veel verschillende plekken op internet gesprekken te volgen en daar prioriteiten in te stellen.

Aan de andere kant is het toch fascinerend dat je nu bij kunt blijven op je vakgebied, internationaal kunt netwerken, je blik kunt verbreden, met een relatief kleine inspanning vanuit je eigen luie stoel. Ik vind het geweldig dat ik via een weblog kan lezen wat er op het Heliview congres over enterprise2.0 is besproken. Zo hoef ik er niet naar toe, en dat bespaart me wel tijd. Uhm, dit wil niet zeggen dat je nooit meer naar een congres zult gaan, maar je zult gerichter kiezen wat belangrijk is. Ik denk dat de professional van tegenwoordig, kenniswerker zo je wilt, voortdurend moet leren en zich professioneel moet ontwikkelen. Als je dat vindt, kan het leren omgaan met de mogelijkheden die web2.0 tools bieden een goede stap zijn om professionaliseren door online netwerken en interactie mogelijk te maken.   

Zijn er nog meer voorbeelden van tegensputteringen?

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Web2.0 tegensputteringen

 1. Anja says:

  Daar ben ik toch veel te oud voor?
  Waar moet ik het over hebben dan?

 2. admin says:

  Hoi Anja, ik moest een paar dagen nadenken, maar weet nu zeker dat ik ‘daar ben ik toch veel te oud voor?’ nooit heb gehoord. Zo zie je maar weer dat je leeftijd mee kan werken (ik ben waarschijnlijk een levend voorbeeld van oude taart)

 3. Herkenbaar.
  Ook: waarom zou ik mijn ideeen delen met anderen?
  en: het goed formuleren van mijn ideeen kost me teveel tijd
  en: ik heb niet genoeg originele ideeen.

  ik noem meestal ook dat juist het verwoorden mezelf helpt en ik zo een mijn eigen gedachten makkelijk kan traceren.

 4. Anja says:

  @ admin
  Het gekke is dat het over het algemeen mensen zijn tussen 50 en 65 die dat zeggen, terwijl ik inmiddels een groeiend aantal 65+ ers ken die echt veel plezier aan het internet beleven.

  Ik zeg meestal terug tegen de mens die zich te oud vindt…”je bent nooit te oud om iets te leren”.
  En gebruik mijn tante van 80 die hyvet als voorbeeld 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*